Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe comfortabel is passief wonen?

Fossiele energie is niet onuitputtelijk, de energieprijzen blijven stijgen en het milieu wordt zwaar belast. Het passiefhuisconcept kan alvast een antwoord bieden op tal van uitdagingen voor de zeer nabije toekomst. Maar kan een passiefwoning u ook het nodige wooncomfort bieden? Reken maar!

Zie ook: 'Is passief bouwen of renoveren duur?'

Overal aangename temperatuur

Warmteverliezen worden door de typische manier van passief bouwen zo veel mogelijk gereduceerd. Hierdoor heerst er in een passiefhuis het hele jaar een gevoelstemperatuur zoals op een mooie lentedag. Dus ook geen koude slaapkamers of gang. De nodige warmte komt hoofdzakelijk van de zon en deels van huishoudtoestellen zoals verlichting of computers.

Geen tocht

Er zijn weinig warmteverliezen en door de balansventilatie is er een optimale luchtkwaliteit. Tijdens de winter komt er geen koude binnen en heeft u toch verse en zuivere lucht.

Geluidscomfort

Door de drievoudige beglazing wordt het geluid van buitenaf sterk verminderd. En uiteraard zorgt die meteen ook voor een pak minder koudestraling.

Overvloedig daglicht

In een passiefhuis is een raamopening niet zomaar een venster op de wereld waardoor daglicht naar binnen komt. De hoeveelheid glas, de plaatsing en oriëntatie spelen een belangrijke rol. Het drievoudig glas is zo ontwikkeld dat het - mits juiste plaatsing en dimensionering - werkt als een passieve zonnecollector die gratis warmte opvangt van de buitenomgeving. De zorgvuldige keuze van de plaats van de ramen zorgt bovendien voor een overvloedige instroom van daglicht en een visueel comfort in elk vertrek.

 

Mag het raam open in een passiefhuis?

In een passiefhuis mag u een raam openzetten, maar het hoeft helemaal niet.

In de eerste plaats zult u al minder behoefte ervaren om een raam open te zetten. De balansventilatie zorgt namelijk voor verse lucht zonder de vervelende koudestroom die u voelt bij een openstaand raam.
Vocht en geurtjes worden sowieso continu afgevoerd.
Zomaar ondoordacht een raam open laten is dan weer af te raden. Laat u een raam een hele dag openstaan terwijl het buiten vriest, dan zal het binnen gegarandeerd sterk afkoelen.
In een niet-passiefhuis kunt u dit compenseren door veel te verwarmen (met een stijgend energieverbruik als logisch gevolg). Bij een passiefhuis zal het in extreme condities na enkele dagen met een open raam erg lang kunnen duren om het huis terug op een comforttemperatuur te brengen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.