De keuken is letterlijk en figuurlijk een plek die bruist van energie: licht, warmte, beweging en ... uw creativiteit!
Tijdens het koken hollen we van de ene plek naar de andere. Hoe groot de keuken is, heeft geen belang. Maar zorg wel voor een ergonomische inrichting om het uzelf makkelijker te maken. Zo werkt u doeltreffender, kookt u snel én goed en verbruikt u minder energie. Bovendien is er dan ook minder kans op ongelukken.
Volg onze tips voor een praktische en aangename keuken.
De drie meest gebruikte elementen van uw keuken zijn:
Deze drie elementen staan idealiter in een driehoek in plaats van op een lijn. Zo hoeft u zich minder te verplaatsen en loopt u minder risico's op brandwonden bijvoorbeeld. Deze drie plekken in de keuken worden ook het best gescheiden door werkvlakken.
Creëer verschillende zones in uw keuken:
Zorg er trouwens voor dat oven en koelkast zo ver mogelijk uit elkaar staan. Staan die te dicht bij elkaar, dan zal de warmte van de oven het verbruik van de koelkast doen stijgen.
Ook gootsteen en stopcontacten zijn best van elkaar verwijderd. Waterspatten kunnen namelijk zorgen voor kortsluiting en elektrocutiegevaar!
Volg zeker onze tips, maar zorg er ook voor dat de zones zijn opgesteld op uw maat.
Bent u rechtshandig? Dan bevindt de vochtige zone zich idealiter links en de kookzone rechts, met middenin een werkblad. Voor linkshandigen geldt het omgekeerde!
Een goede keukenopstelling is al een mooi begin, maar u zou nog een stapje verder kunnen gaan. Bent u van plan om uw keuken in te richten of te renoveren? Denk dan ook aan de verlichting en kies zorgvuldig uw keukenelektro uit.
Leo Lenoir is keukenexpert. Hij heeft heel wat ervaring met het ontwerpen en fabriceren van maatkeukens en deelt graag zijn terreinkennis.
Lees volledige getuigenisSchrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.