Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe overstappen van aardgasverwarming naar hernieuwbare energie?

Kiezen voor verwarming op aardgas, da's al niet slecht. Maar voor hernieuwbare energie opteren, dat is pas top!

Verwarming op gas geleidelijk aan vervangen door nog schonere alternatieven is goed voor portemonnee en het milieu!

Aardgas, een overgangsoplossing

  • Aardgas stoot 30 tot 50 % minder CO2 uit in vergelijking met andere brandstoffen.
  • Bij het vebruik van aardgas komen ook weinig andere vervuilende stoffen vrij: stikstofoxide (min 90 %) en fijnstofdeeltjes (min 77 %).
  • Ook het transport van aardgas in onze contreien verbruikt minder energie dan het vervoer van aardolie.
Aardgas is dus een ‘schonere’ brandstof dan de andere fossiele brandstoffen. Maar het blijft een energiebron die koolstof bevat en dus ondanks alles een vervuilende brandstof. Aardgas hangt ook af van de ontginning van een natuurlijke ‘voorraad’ en is dus sowieso beperkt..

Het blijft dus een overgangsmaatregel om stilaan naar een koolstofvrije energiewereld te evolueren. De wereld na de energietransitie.

Waarom overschakelen op hernieuwbare energie?

Geleidelijk zal de prijs van aardgas stijgen. Dit omwille van politieke beslissingen die ons aansporen om de juiste keuzes te maken, of door de wetten van de markt: schaarse grondstoffen worden nu eenmaal duurder.

Anderzijds zal elektriciteit goedkoper worden naarmate we steeds meer stroom zullen produceren via hernieuwbare technologieën.

Nu al denken aan andere oplossingen die aardgas kunnen aanvullen of vervangen, is een verstandige keuze, zowel financieel als ecologisch.

Zoals hun naam al aangeeft, steunen hernieuwbare alternatieven niet op voorraden. Ze zijn dus onuitputtelijk: de mensheid kan er voor onbeperkte tijd over beschikken.

Welke opties voor verwarming op hernieuwbare energie?

Gebruik de elektriciteit van uw zonnepanelen

Stroom produceren, dat is beschikken over energie die u voor allerlei doeleinden kunt inzetten. Ook voor uw verwarming.

Waarom geen PV-heater aanschaffen? Dit elektronisch systeem optimaliseert de productie van de zonnepanelen: overtollige stroom wordt naar de boiler geleid om sanitair water op te warmen.

Een zonneboiler installeren 

Zonneboilers met hun specifieke boiler hebben het pad geëffend voor de zonnetechnologie in ons land. Ze hebben aangetoond dat de energie ‘gratis uit de hemel valt’ en dat het volstaat die energie ‘op te vangen’.

Vandaag worden zonneboilers minder vaak geïnstalleerd. Een warmtepompboiler eventueel aangevuld met zonnepanelen zorgt immers voor goedkoper warm water op een technisch eenvoudige manier.

Warmte aan de lucht of de grond onttrekken

Warmtepompen zijn ideaal in nieuwe, goed geïsoleerde woningen. Deze technologie recupereert zonne-energie die zich opstapelt in de vorm van warmte in de lucht en de grond, zelfs in de winter.

Een andere optie is de thermodynamische boiler: een miniatuurtoepassing van de warmtepomp. Die boiler haalt de warmte uit de buitenlucht om het sanitair water te verwarmen (dat koelt de atmosfeer af, maar dat merkt u niet, want er is veel lucht …).

Een thermodynamische boiler valt heel goed te combineren met een bestaande gasketel. De boiler zal de ketel ontlasten door goedkoper en ecologischer sanitair warm water te produceren. Zo daalt dus het gasverbruik.

Opteren voor vloerverwarming

Bij vloerverwarming is er een lagere watertemperatuur nodig om de ruimte te verwarmen. Zo'n systeem verbruikt dus minder omdat de verwarmingsketel minder vermogen nodig heeft in tegenstelling tot klassieke verwarming met radiatoren waar de aanvoertemperatuur vanuit de ketel al snel kan oplopen tot 80° C.

Bijverwarming installeren voor het tussenseizoen

Een pelletkachel bijvoorbeeld! Het klopt dat die kachels rook, fijnstof en CO2 produceren. Maar CO2 afkomstig van hout.

De CO2-uitstoot bij de verbranding is precies de hoeveelheid CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen. Volgens Duitse onderzoeken is deze veel lager dan die van een warmtepomp. Het is zelfs een CO2-vriendelijkere brandstof dan aardgas. Per kWh brandstofverbruik komt bij het verbranden van pellets 0,02 kg CO2 vrij, tegenover 0,29 bij aardgas.

Het rendement van uw verwarming verbeteren

Hoe? Door de nodige maatregelen te nemen om energieverlies tegen te gaan.

  • Met een degelijke thermische isolatie kunt u de hoeveelheid energie beperken die nodig is om uw woning te verwarmen.
    Onthoud dat de prijs van de energie die u niet verbruikt, onovertroffen blijft: 0 euro. De hoeveelheid vervuilende uitstoot is al even onklopbaar: 0.
     
  • Investeren in een waterverzachter vermindert overigens het verbruik van elektrische verwarmingstoestellen. Het rendement van alle elektrische weerstanden neemt langzamerhand af. Ze verbruiken langer en meer als ze bedekt zijn met kalk. Voorkom dus kalkafzetting. Zo bespaart u op uw energiefactuur en vermijdt u herstellingskosten.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.