Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

Verwarmen met pellets biedt heel wat troeven. Even gezellig als verwarmen met hout en milieuvriendelijk dankzij de CO2-neutrale brandstof. Net als bij verwarming op gas of stookolie biedt een pelletkachel overigens veel gebruiksgemak dankzij de automatische ontsteking.

Er zijn 3 types verwarmingstoestellen met pellets in de handel verkrijgbaar:

  • de kachel, met handmatig laden, bij uitstek geschikt als bijverwarming, net zoals een houtkachel en -haard;
  • de verwarmingsketel, met geautomatiseerd laden en die gebruikt kan worden als hoofdverwarming van het gebouw;
  • de kachel-verwarmingsketel die het lokaal waar het toestel staat kan verwarmen, maar ook voor warm water kan zorgen en een of twee radiatoren op afstand kan verwarmen. 
De prijs van een pelletkachel (vanaf € 900 en tot meer dan € 5.000 voor modellen met accumulator in steen) ligt hoger dan die van een eenvoudigere klassieke kachel (vanaf € 100). Anderzijds is deze prijs vergelijkbaar met die van een klassieke hoogrendementhaard met mechanische afstelling en rookafvoer.

Voordelen van een pelletkachel

Afstelling temperatuur, programmering en afstandsbediening

Afhankelijk van het gekozen model kunt u de temperatuur afstellen met een afstandsbediening of een kamerthermostaat.

Sommige modellen kunnen zelfs dagelijks of maandelijks geprogrammeerd of bediend worden via sms of mobiele applicatie.

De pelletkachels beginnen te branden en doven zonder dat u iets hoeft te doen, al naargelang het gekozen programma.

Tot 90% rendement, en zelfs meer

Het rendement van een pelletkachel kan oplopen tot 90% en meer. Met andere woorden, slechts 10% van de energie die de pellets genereren, gaat verloren in de schoorsteen.

Dat is meer dan een klassieke houthaard, waarvan het rendement slechts 40 tot 50% bedraagt (60 tot 80% voor recente hoogrendementkachels) en nog veel meer dan een open haard, waarvan het rendement 5 tot 15% bedraagt.

Geen schoorsteen

Een pelletkachel is voorzien van een actief rookafvoersysteem (via aanblaassysteem). Onnodig dus om speciaal een schoorsteen te voorzien, want de verbrandingsgassen kunnen in een bestaande schoorsteen worden geblazen.

De rookafvoer kan ook gebeuren via een gewone dunne buis (8 cm diameter) die horizontaal door een buitenmuur loopt, zelfs wanneer er een knik in zit.

Autonomie van 12 tot 36 uur

De pelletvoorraad in de kachelversie heeft een autonomie van ongeveer 12 uur op volledig vermogen. Dit wil zeggen dat de kachel 1 à 2 keer per dag handmatig moet worden gevuld. Of zelfs minder vaak, aangezien de kachel maar zelden op volledig vermogen moet werken. Bij een vermogen van 30% kan de autonomie oplopen tot 36 uur.

Handige en goedkope brandstof

Pellets zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen en hun prijs is de afgelopen jaren stabiel gebleven.

Ze worden geleverd in zakken van 15 kg (die € 4 à € 5 per zak kosten) die gemakkelijk en compact te stockeren zijn. Bovendien zijn ze altijd gebruiksklaar. Ook kunnen ze in bulk worden geleverd met een tankwagen.

In een pelletkachel kunnen maximaal 1,5 tot 2,5 zakken pellets. Het verbruik hangt af van de grootte en de isolatie van het lokaal dat moet worden verwarmd, van de verwarmingstijd en van de gewenste temperatuur.

Voor een verwarmingsketel hoeft u enkel het verbruik aan stookolie of gas te kennen en dit te verdubbelen. Wanneer u per jaar 800 liter stookolie of 800 m³ gas verbruikt, zult u ongeveer 1.600 kg pellets verbruiken (waarvan de prijs lager is: ongeveer € 0,32/kg).

Neutrale koolstofbalans

De pellets komen uit Europa en soms zelfs Canada. Ze bestaan uit zaagsel, een product van de houtverwerkingsindustrie (meubels, pallets, timmerhout enz.).

Worden de bossen waar het hout vandaan komt, duurzaam beheerd, dan is de koolstofbalans van het verbranden van pellets nihil. De hoeveelheid koolstofemissie tijdens het verbranden, is namelijk net zo groot als de hoeveelheid koolstof die de boom opgenomen heeft tijdens zijn groei.

Nadelen van de pelletkachel

Wekelijks reinigen en jaarlijks onderhoud

Het onderhoud dat een pelletkachel vraagt, wordt soms onderschat. Zo moet bijvoorbeeld de verbrandingskamer wekelijks worden gestofzuigd.

Kachels op houtkorrels moeten, net zoals elk ander verwarmingssysteem met verbranding, elk jaar door een professional worden gecontroleerd.

Die controleert de warmtewisselaar en de haard, de leidingen en de motor van het rookafvoersysteem. Bovendien is het verplicht om elk jaar de schoorsteen te laten vegen.

Meer of minder waarneembaar werkingsgeluid

De ingebouwde ventilator en de schroefmotor produceren lawaai tijdens hun werking. Vooral bij het opstarten is het lawaai van de ventilator sterker waarneembaar. Dit nadeel is beduidend minder bij recentere en duurdere modellen.

Een goed ‘zeer stil’ toestel genereert niet meer dan 32 decibel (dat is minder dan een koelkast). Een toestel van lage kwaliteit zal al snel 49 db produceren, wat best veel is om een hele dag te aanhoren…

Elektrische voeding noodzakelijk

De ingebouwde afstelling, het aansteeksysteem en het ventilatie-rookafvoersysteem vereisen een gewoon elektrisch stopcontact. Dit is niet het geval bij klassieke houtkachels.

Minder natuurlijke vlammen

Het uitzicht van de vlammen van een pelletkachel is niet vergelijkbaar met dat van een houtkachel. De vlam is kleiner en sommige mensen ervaren ze zelfs als nerveus of onnatuurlijk.

Klein droog lokaal vereist voor opslag pellets

Pellets zijn zeker en vast minder volumineus dan houtblokken, maar vereisen wel een opslagruimte, in tegenstelling tot gas. Een klein lokaal met een voorraadbak van ongeveer 2 m³ is een minimum. 

Opgelet! De opslagruimte moet volkomen droog zijn, zodat de pellets niet kunnen opzwellen en opensplijten. Eenmaal ze tot stof zijn herleid, worden de pellets onbruikbaar.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.