Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

Pellethaarden zijn nog relatief nieuw. Moeilijk dus om een oordeel te vormen of ze interessant zijn voor uw woonkamer. Dit overzicht van de voor- en nadelen van pelletkachels geeft u meer inzicht.

Voordelen

Het grootste voordeel van de pelletkachel is het hoge gebruiksgemak dankzij de automatische ontsteking, de modulerende werking en het feit dat de toestellen programmeerbaar zijn. Daarnaast bieden de kachels een hoog rendement, grote autonomie en zijn ze uitermate milieuvriendelijk dankzij de CO2-neutrale brandstof.

Nadelen

Daartegenover staat het geluidsniveau van de ventilator en de schroefmotor. Bovendien vraagt de pelletkachel om het nodige onderhoud en een aanzienlijke investering

De pro’s en contra’s van pelletkachels

Pelletkachels zijn aan een opmars bezig. De toestellen maken gebruik van een hernieuwbare en CO2-neutrale brandstof – de pellets – en zijn daardoor een duurzame vorm van verwarming. Maar de kachels bieden nog andere voordelen.

Voordelen pelletkachel

  • Makkelijk in gebruik

Pelletkachels zijn eenvoudig in het gebruik, onder meer dankzij hun automatische ontsteking en hun modulerende werking. Afhankelijk van het gekozen model kunt u de temperatuur via een afstandsbediening of kamerthermostaat regelen. Bepaalde modellen laten toe dag- of weekprogramma’s te programmeren of zijn aan te sturen met een sms of app.

  • Hoog rendement

Een pelletkachel heeft een rendement van 90% en meer. Dat is hoger dan dat van een klassieke houthaard.

  • Autonomie

Een pelletkachel met ingebouwde pelletvoorraad heeft een autonomie van ongeveer 12 uur onder vollast. Bij een deellast van 30% kan de autonomie oplopen tot 36 uur.

  • Milieuvriendelijk

Een pelletkachel stookt niet alleen CO2-neutraal, maar heeft ook een optimale verbranding dankzij de ingebouwde computersturing. Amper 0,5 tot 1% van de verbrande pellets blijven als assen achter.

  • Gemakkelijke brandstof

Pellets zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen en hun prijs was de afgelopen jaren stabiel. De pellets worden geleverd in zakken die gemakkelijk en compact te stockeren zijn. Bovendien zijn de pellets altijd klaar voor gebruik.


Nadelen pelletkachel

Niet alles spreekt in het voordeel van de pelletkachel:

  • Onderhoud

Het onderhoud dat een pelletkachel vraagt wordt soms onderschat. Zo dient u wekelijks de verbrandingskamer te stofzuigen. Om de 3 maanden is het poetswerk nog wat uitgebreider en eenmaal per jaar is er een grotere onderhoudsbeurt nodig.

  • Lawaai

De ingebouwde ventilator en schroefmotor produceren lawaai tijdens hun werking. Vooral bij het opstarten is het geluid van de ventilator sterker waarneembaar. Bij de recentere, duurdere modellen is dit euvel al sterk verholpen.

  • Elektriciteitsafhankelijk

De ingebouwde computer heeft een elektrische voeding nodig. Bij een andere houthaard is dit niet het geval.

  • Vlammenbeeld

Het vlammenbeeld van een pelletkachel is niet vergelijkbaar met dat van een houtkachel. De vlam is kleiner. Sommigen ervaren ze zelfs als nerveus of onnatuurlijk.

  • Investering

De investering voor een pellethaard is niet gering. De eenvoudige modellen beginnen vanaf 2.000 euro en die prijs kan oplopen tot boven 6.000 euro, ook afhankelijk van de opties die u wenst.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.