Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe haal ik het maximum uit de elektriciteit die mijn zonnepanelen produceren?

Verhoog je dagverbruik om de door je panelen geproduceerde zonnestroom optimaal te benutten en je energierekening te verlagen!

De door je zonnepanelen geproduceerde elektriciteit direct verbruiken is een goed plan. Ten eerste kost het je niets (afgezien van je investering in je fotovoltaïsche installatie natuurlijk). Bovendien is het voor je interessanter om de elektriciteit rechtstreeks te verbruiken in plaats van ze te herinjecteren in het net. Het is ook beter voor het milieu.

Verhoog je dagverbruik

Je panelen produceren elektriciteit wanneer de zon schijnt, dus overdag. Vergeet dus de oude reflex om 's nachts te verbruiken en laat je toestellen overdag draaien.

 • Laat de droogkast, wasmachine en vaatwasser draaien wanneer je panelen elektriciteit opwekken!
 • Koop eventueel een elektrische scooter of fiets, of - waarom niet?  – een  elektrische auto.
 • Vervang de grasmachine op benzine door een elektrisch model.
 • Als je kookt op gas, kun je overschakelen op een elektrisch fornuis.
 • Programmeer de warmwaterproductie van je elektrische boiler overdag. Voorzie eventueel een intelligent vermogenscontrolesysteem, zodat de warmwaterproductie start wanneer de PV-productie een bepaalde drempel overschrijdt.

Vandaag moet je nog steeds zelf de grote verbruikers in huis aanzetten, maar er zijn al pilootprojecten met slimme toestellen die hun werking afstemmen op de productie van je panelen. Zo zal je diepvriezer straks meer overdag koelen en zal je een melding op je telefoon krijgen om de auto op te laden.

Verlaag je nachtverbruik

Wat gebeurt er als je niet alle elektriciteit verbruikt die je zonnepanelen produceren?

 • Als je in Brussel woont, berekent je elektronische meter voortdurend de energie die van het net wordt afgenomen en de energie die in het net wordt geïnjecteerd. De enige oplossing om je overtollige elektriciteit te valoriseren, is deze te verkopen aan een energieleverancier. Maar je krijgt veel minder voor de elektriciteit die je in het net injecteert dan je betaalt voor de elektriciteit die je afneemt.
   
 • Als je in Vlaanderen woont, heb je misschien nog een analoge meter die ‘terugdraait’ wanneer je elektriciteit in het net injecteert. Dit systeem verdwijnt echter snel door de invoering van digitale meters. Net als in Brussel kun je het overschot verkopen aan een energieleverancier, mits je een specifiek contract afsluit, maar tegen een veel lager tarief dan de verbruikte kWh.
   
 • Als je in Wallonië woont, kun je nog steeds profiteren van het systeem van de terugdraaiende meter, tenminste als je installatie vóór 31 december 2023 werd opgeleverd. Voor deze installaties zal de vergoeding eind 2030 verdwijnen. Voor installaties die na 31 december 2023 zijn opgeleverd, geldt het beginsel van wederverkoop van de geïnjecteerde elektriciteit.

Daarom is het, waar je ook woont, in je belang om de door je zonnepanelen geproduceerde elektriciteit onmiddellijk te verbruiken. Maak hier dus meteen een goede gewoonte van!

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.