Leo Lenoir is keukenexpert. Hij heeft heel wat ervaring met het ontwerpen en fabriceren van maatkeukens en deelt graag zijn terreinkennis.
Waaraan besteden klanten de meeste aandacht bij de inrichting van hun keuken?
"Eigenlijk vooral aan het design van het keukenmeubilair. En dan meer bepaald aan de deuren, want dat is toch het zichtbaarste element. Voor het werkblad daarentegen staat steevast de kwaliteit voorop. Op vlak van huishoudelektro ten slotte, weten klanten meestal heel goed wat ze willen, zowel qua merken als functionaliteiten. Vaak hebben ze zich vooraf via internet al goed geïnformeerd."
Speelt energieverbruik een belangrijk rol bij de keuze van elektrische toestellen?
"Deels wel. Voor een koelkast bijvoorbeeld verkiezen de klanten een energieklasse A+, maar twijfelen ze om de stap te zetten naar een hogere klasse zoals A++ of A+++. Het klopt dat een zeer goede koelkast van een bekend merk aanzienlijk duurder kan zijn. En de meeste mensen zijn nu eenmaal niet bereid om € 1500 of € 2000 , en soms zelfs meer, uit te geven aan een koelkast. Het duurt ook langer vooraleer je zo’n investering terugverdient dankzij de gerealiseerde energiebesparingen. Maar er is natuurlijk niet alleen het economische aspect, want een performant toestel stoot ook minder CO2 uit. Vreemd, bij vaatwasmachines zijn klanten dan weer minder geïnteresseerd in de energieprestaties."
Nochtans zijn sommige vaatwasmachines zuiniger dan andere qua energie- en waterverbruik ...
"Inderdaad, en zelfs zuiniger dan afwassen met de hand! Een recente vaatwasmachine verbruikt minder dan 13 liter voor 12 couverts. Met de hand afwassen vraagt al snel 20 tot 40 liter warm water, meer nog als je het water laat stromen of als je het water vaak vervangt omdat het te vuil is. Tel je daarbij de prijs van koud water, elektriciteit en producten, dan kost een machinale afwascyclus ongeveer een halve euro."
Op welke andere posten kunnen we energie besparen in de keuken?
"De manier waarop je kookt, maar daar kan een kok vast meer over vertellen. En ook op de zogenaamde ‘grijze’ energie, die verbruikt wordt bij de fabricatie van voorwerpen en uitrustingen. Eén gouden advies: let op de kwaliteit van de materialen van het keukenmeubilair! Zorg ervoor dat ze stevig, duurzaam en makkelijk te onderhouden zijn. Hetzelfde geldt voor de elektrische toestellen, daar kies je best toestellen van superieure kwaliteit. Die zijn dan wel een beetje duurder maar hebben minder onderhoud nodig. Trouwens, minder vernieuwen of vervangen, is ook een manier om energie en grondstoffen te besparen!"