Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe kan ik energie besparen met mijn huidige verlichtingsinstallatie?

éclairage

Verlicht u nog met gloeilampen? En neemt u het niet zo nauw met het uitdoen van de verlichting wanneer u een ruimte verlaat? Dan schuilt er een energiebesparingspotentieel van wel 50% in de energiekost voor de verlichting.

Wist u trouwens dat de verlichting in een doorsneewoning ongeveer 16% van het totale elektriciteitsverbruik van een woning voor haar rekening neemt?

Stap 1: Vervang gloeilampen en halogeenspots door LED- of spaarlampen

Ondanks het feit dat gloeilampen al een hele poos uit de winkelrekken verdwenen zijn, branden ze nog in heel wat huiskamers. Een gloeilamp produceert naast licht ook warmte. De verhouding bedraagt zelfs 10% licht en 90% warmte. Kortom, met gloeilampen verbrand je letterlijk onnodig energie.

Opteer ervoor de gloeilampen te vervangen door zuinigere varianten. Dat hoeft niet noodzakelijk een duurdere LED te zijn.

Een klein rekenvoorbeeld:
Een standaardgezin heeft 29 lampen in de woning. Wanneer 9 van die lampen nog gloeilampen zijn, kun je een besparing van 65 euro per jaar realiseren door de gloeilampen te vervangen door compacte fluolampen (spaarlampen) met een vermogen dat 4 à 5 maal lager ligt. In deze besparing is het aankoopbedrag van de nieuwe fluolampen verrekend.

Stap 2: Ga slim om met verlichting

U hoeft niet noodzakelijk te investeren of aanpassingen door te voeren om te besparen op je verlichtingskosten. Kleine maatregelen helpen ook al:

  • Zonlicht is gratis. Probeer het maximaal binnen te halen door ramen vrij te houden.
  • Richt je interieur in met heldere kleuren, die weerkaatsten het licht waardoor het dieper in een ruimte kan binnendringen
  • Stof regelmatig lampen en armaturen af
  • De zuinigste lamp is een lamp die niet brandt. Dus de laatste doet altijd het licht uit.

Stap 3: Plaats bewegingsmelders

Ongetwijfeld heb je het al voor gehad dat je een ruimte betreedt en moet vast stellen dat het licht er is blijven branden. Een vergetelheid die al snel enkele euro’s kan kosten. Vooral in gangen, de garage, en het toilet komt deze situatie wel eens voor. Het zijn ruimtes die je niet vaak en niet langdurig gebruikt. Het is bijgevolg ook niet nodig dat het licht er lang blijft branden.

Het branden en doven van de verlichting kun je automatiseren met een bewegingsmelder. Er bestaan verschillende varianten, zowel voor opbouw als inbouw en voor verschillende prijzen. Met een bewegingsmelder kun je tot 30% energie besparen, ondanks het feit dat de melder zelf ook een kleine hoeveelheid elektriciteit verbruikt voor zijn werking.

Een tip: plaats geen detectoren in ruimtes waar je lang stil zit. Je zou wel eens in het donker kunnen komen te zitten.

Stap 4: Gebruik lichtsensoren

De specialisten hebben het in hun vakjargon over daglichtmeting. Eigenlijk komt het er op neer dat een sensor de daglichtintensiteit in een ruimte meet. Afhankelijk van de gewenste lichtintensiteit stuurt deze sensor de verlichting aan. De verlichting zal dus op een bepaald percentage van zijn vermogen branden (gedimd) om tot de gewenste lichtintensiteit te komen. Wanneer het donker is, zal de verlichting op volle vermogen branden. Met zo’n daglichtsturing bespaar je doordat de verlichting overdag niet altijd op volle vermogen brandt. Deze toepassing is vooral zinvol in (thuis)kantoren, keukens of leefruimtes.

Een weetje: er bestaan ook lampen met een ingebouwde lichtsensor. Ze schakelen automatisch aan wanneer het donker(der) wordt en doven wanneer het opnieuw licht wordt.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.