Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids
Terug naar het dossier
Zorgeloos genieten van warm water

Hoe produceer ik warm water aan de beste prijs?

Op ieder moment warm water uit de kraan? Comfortabel, maar er hangt ook een prijskaartje aan vast. Afhankelijk van de manier waarop u verwarmt, gaat het kostenplaatje van peperduur tot heel betaalbaar en ecologisch.

Sanitair warm water kunt u krijgen via 2 systemen:

  • via een toestel dat het water onmiddellijk en op aanvraag verwarmt (badverwarmer)
  • via een boiler die voorziet in een reserve.

Beide systemen hebben voordelen en beperkingen.

De badverwarmer, snel en flexibel

In tegenstelling tot een boiler heeft u met een badverwarmer (of doorstromer) een onuitputtelijke toevoer van warm water, maar het debiet is wel lager. Een badverwarmer is geschikt voor één enkele kraan of meerdere, dicht bij elkaar geplaatste kranen. Het toestel is zowel voordelig bij aankoop als gebruik: u verbruikt alleen wat nodig is, er wordt geen reserve aangelegd.
Een badverwarmer werkt vooral op gas, kleinere modellen ook op elektriciteit. Voor appartementen en kleine woningen is een ketel die zowel sanitair warm water als warm water voor de verwarming produceert, een goede keuze.

De boiler, voor grote hoeveelheden

De reserve van een warmwaterketel (boiler) zorgt ervoor dat het hele gezin kan douchen. Is de voorraad op, dan is het weer even wachten tot de reserve is aangevuld. Een boiler neemt meer plaats in en is duurder bij aankoop, maar kan wel op diverse manieren van energie worden voorzien. Sommige al wat voordeliger dan andere:

  • rechtstreekse elektriciteit (bij voorkeur volgens een tweevoudig uurtarief): het duurst in gebruik.
  • op gas: minder frequent
  • gekoppeld aan de verwarmingsketel (op gas, stookolie of pellets). Nadeel: de verwarmingsketel moet ook ’s zomers draaien. Dat maakt de ketel bovenmaats voor de warmtebehoefte van enkele douchebeurten. Dit zorgt voor meer slijtage en een lager rendement.
  • thermische zonnepanelen: leveren 60% van uw warmwaterverbruik gratis en worden gekoppeld aan een verwarmingsketel voor extra warmtebehoefte

Boiler + warmtepomp + zonnepanelen = winnend trio

Een redelijk recente uitvinding met mooie toekomstperspectieven is de warmtepompboiler. Hierbij zorgt een kleine warmtepomp voor de verwarming van het water in de boiler.

De warmtepomp haalt daartoe gratis warmte uit de omgevingslucht. Voor 1 kWh betalende elektriciteit produceert de pomp zo tot 4 kWh gratis warmte. Is die elektriciteit daarenboven afkomstig van zonnepanelen, dan is de verbruikte energie helemaal gratis.

Deze boiler kunt u best koppelen aan de verwarmingsketel. In de zomer zet u de verwarmingsketel uit en produceert de warmtepomp warm water. In de winter schakelt u de warmtepomp uit. Dan is het de verwarmingsketel die warm water produceert via een spiraalbuis die in de boiler is geïnstalleerd.

Momenteel is het systeem nog vrij duur (reken op € 2500 excl. btw, incl. plaatsing), maar afbetalen kan over meerdere jaren en de prijzen van de toestellen zakken beetje bij beetje.


Aarzel bij een ingrijpende renovatie niet om uw installatie waarmee u warm water produceert, te moderniseren met de nieuwste technologie. Ook de Energieverantwoordelijken van grote woongebouwen besteden hier veel aandacht aan.

Sami Naouar
Anderlecht
Placeholder

Tussen 2006 en 2008 voerde de Anderlechtse Haard een grondige renovatie uit van een gebouw in de wijk van de Mensenrechtenlaan. Tijdens de werken ging ook veel aandacht naar het beheer van het sanitair warm water in het gebouw.

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.