In Brussel verplicht de EPB-reglementering (energieprestaties van gebouwen) eigenaars om een bepaald warmte-isolatiepeil te respecteren voor gebouwen waar werkzaamheden worden uitgevoerd.
Deze reglementering geldt voor ieder gebouw met verwarming en/of klimaatregeling waar bouw-, verbouwings- en reconstructiewerkzaamheden worden uitgevoerd waarvoor een stedenbouwkundige vergunning is vereist.
Op voorwaarde natuurlijk dat deze werkzaamheden betrekking hebben op de bouwschil en een invloed hebben op de energieprestaties.
Er bestaan enkele uitzonderingen. Raadpleeg de website van Leefmilieu Brussel voor meer informatie over de voorwaarden die voor elk geval van toepassing zijn.
Hier volgen alvast de grote principes. De precieze drempels van de EPB-vereisten zijn afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en van de bestemming van het onroerend goed. Ze zijn terug te vinden op de website van Leefmilieu Brussel.
Een koudebrug is een zwakke schakel in de buitenstructuur van de woning (ter hoogte van de gevel, het dak of de vloer). Dit fenomeen doet zich voor wanneer er sprake is van onderbrekingen in de warmte-isolatie of spleten tussen de vloerplaten.
Met andere woorden, het gaat erom warmteverlies te vermijden daar waar de muren van het gebouw bij elkaar komen.
In de EPB-reglementering zijn specifieke waarden voorzien voor elk bouwelement:
Voor daken en buitenmuren bijvoorbeeld stemmen deze waarden (afhankelijk van de samenstelling van de muur) ongeveer overeen met 15 cm glaswol of ongeveer 12 cm synthetisch schuim. Er geldt geen enkele verplichting voor wat betreft het type of de dikte van het gebruikte isolatiemateriaal, zolang de vereiste prestaties maar worden gehaald. Wel worden de toegekende energiepremies verhoogd voor natuurlijke isolatiematerialen.
Lees ons advies voor het isoleren van een bestaande wand.
De EPB-reglementering schrijft nog andere maatregelen voor die een rechtstreekse impact hebben op de isolatie, de techniekkeuze en het gebruik van hernieuwbare energie:
Eigenaars van gebouwen die deze normen niet naleven riskeren boetes die kunnen oplopen tot duizenden euro's.
Anderzijds is het ook gewoonweg in uw belang om te voldoen aan de eisen van de EPB-reglementering, of om het misschien nog beter te doen! Voor de meeste energiepremies worden namelijk strengere voorwaarden opgelegd dan het 'wettelijk minimum'. Bovendien krijgt een goed geïsoleerde woning een veel aantrekkelijker EPB-certificaat bij verhuur of wederverkoop.
Aarzel dus niet om beter te isoleren dan wat voorgeschreven is. Dit loont niet enkel financieel, maar zo bent u gegarandeerd een stapje voor op toekomstige – strengere – wetgeving. Meer informatie op de website van Leefmilieu Brussel.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.