Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Moet ik de zoldervloer of het hellend dak isoleren?

Het is een onvermijdelijk dilemma voor wie zijn ongebruikte zolder wil isoleren: Wat isoleer ik best: de vloer of het dak? Het correcte antwoord is afhankelijk van uw plannen met de ruimte.

Om zo weinig mogelijk energie te verspillen, houdt u uw beschermd volume zo klein mogelijk. Het beschermd volume is het deel van de woning dat verwarmd dient te worden.
Hoe kleiner u dit volume houdt, des te meer energie u zal besparen.

  • Hoeft uw zolder niet verwarmd te worden? Dan kan u uw zolder best buiten het beschermde volume houden. Dat doet u door de zoldervloer te isoleren.
  • Heeft u plannen om de zolder in te toekomst in te richten? Dan kunt u enkel het hellend dak isoleren.
  • Maar de beste oplossing is echter om dan zowel de zoldervloer als de dakvlakken te isoleren.
    Op die manier vermijdt u dat de warmte van de onderliggende verdieping naar de zolderkamers stijgt. Tegelijkertijd genieten de ruimtes onder het dak van het nodige comfort, zowel in de winter als in de zomer.

Zoldervloer isoleren

Als u uw zolder weinig of niet gebruikt wordt, is het zinloos deze te verwarmen. Dan is het isoleren van de zoldervloer niet alleen de beste, maar ook de eenvoudigste en goedkoopste oplossing.

Voor de concrete aanpak heeft u de keuze tussen minerale wol of isolatieplaten.
Kiest u voor minerale wol – zoals glaswol of rotswol -, dient u onder het isolatiemateriaal een dampscherm te plaatsen.

Wilt u de zolder als bergruimte gebruiken, dan is het aangewezen een sobere afwerking – bijvoorbeeld OSB platen – over de isolatie te plaatsen. Goed om weten: er bestaan in de handel isolatieplaten die al voorzien zijn van zo’n afwerking. Wilt u minerale wol gebruiken, dan legt u deze best tussen een houten roostering waarop de planken kunnen rusten. Weet dat het bij deze aanpak op koude winterdagen kan vriezen op de zolder.

Hellend dak isoleren

Wordt de zolder frequent gebruikt, of is het de bedoeling er in de toekomst kamer in te richten, dan dient u de dakvlakken te isoleren.

De technisch correcte aanpak is afhankelijk van verschillende factoren: het al dan niet aanwezig zijn van een onderdak, de totale dikte van de dakstructuur. Voor een correcte aanpak is een onderdak nodig. Dat zorgt er immers voor dat er geen water, sneeuw en stof in de woning kan dringen. En we legden al uit dat vocht nefast is voor isolatie.

Ook hier weer heeft u de keuze tussen minerale wol en isolatieplaten. De platen plaatst u best onder de dakstructuur, de minerale wol kan er tussen geplaatst worden. Het materiaal is samendrukbaar en laat zich daardoor gemakkelijker en zonder risico op kieren plaatsen. Bovendien verliest u minder ruimte. Vergeet ook hier niet het dampscherm te plaatsen wanneer u voor minerale wol kiest.

Vloer EN dak isoleren

Dit is ongetwijfeld de meest interessante oplossing wanneer de zolder ook gebruikt zal worden. Het is wel de meest arbeidsintensieve en duurste piste.

Het voordeel van deze aanpak is dat de warmte die op de onderliggende verdieping wordt opgewekt of verspreid, niet via de zoldervloer naar de bovenliggende verdieping verloren gaat. Vaak zullen de ruimtes op de zolder ingericht zijn als slaapkamer en daar is verwarming overbodig. Zeker wanneer de dakvlakken geïsoleerd zijn. Het idee werkt ook omgekeerd. Op warme dagen werkt de zolder als buffer en zullen de onderliggende ruimtes minder snel opwarmen via het dak.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.