Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een koudebrug en hoe los ik die op?

Koudebruggen - tegenwoordig ook wel bouwknopen genoemd- zijn zwakke schakels in de buitenschil van de woning (gevel, dak of vloer). Het verschijnsel komt voor op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de vloerplaten niet op elkaar aansluiten.

Een koudebrug zorgt niet alleen voor warmteverlies, maar de warme lucht in huis koelt ook af in contact met deze koude oppervlakken. Dit leidt tot condensatie met geurhinder en schimmel als gevolg.

Soorten koudebruggen

Koudebruggen kunnen zich eender waar in huis voordoen. Al zijn bepaalde plaatsen gevoeliger voor het probleem.

  • De meeste koudebruggen komen voor bij onderbrekingen van de isolatie. Als isolatiedelen niet goed op elkaar aansluiten kan er een slechte isolator door de isolatie heen gaan, bijvoorbeeld mortelresten of gestorte balken boven een raam.
  • Plaatsen waar geen isolatie zit, vormen ook een koudebrug. Bij oudere woningen zie je deze fout vaak rond rolluiken. Ook aan de vloeren kan het mis gaan. Zo mag een buitenmuur niet rechtstreeks op de fundering of op een vloerplaat rusten of die onmiddellijk raken.
  • Verouderd buitenschrijnwerk is een minder gekende koudebrug. Deze oude profielen bevatten nog geen thermische onderbreking, waardoor de kou vrij spel heeft.Koudebruggen kunnen zich eender waar in een muur manifesteren. Al zijn bepaalde plaatsen gevoeliger voor het probleem.

Ook in de zomer een probleem…

In de zomer is het omgekeerd, dan kan er namelijk warme lucht langs de ‘koudebruggen’ binnenkomen. Tijdens warme dagen wil iedereen het binnen zo fris mogelijk houden. Als warme lucht kan binnendringen dan zal de temperatuur snel stijgen.

Hoe koudebruggen opsporen?

Heel wat van die koudebruggen ziet men niet met het blote oog. Een snelle truc met de hand kan meteen al uitsluitsel bieden.

Wrijf over een plaats (muur, plafond of vloer) waar u een koudebrug vermoedt. Voelt u  daarbij ergens een opvallend temperatuurverschil, dan is dat al een sterke aanwijzing voor een koudebrug. Vochtplekken of condensvorming duiden soms ook op koudebruggen.

Heeft u zelf geen idee waar de koudebrug vandaan komt? Schakel dan zeker professionele hulp in zoals een architect, aannemer of een gespecialiseerd bedrijf die voor u een grondig onderzoek uitvoeren. Dit gebeurt meestal aan de hand van een thermografie.

Koudebruggen verhelpen

Een bestaande koudebrug verhelpen is niet altijd vanzelfsprekend. Het vervangen van enkelvoudige beglazing of verouderd schrijnwerk is nog vrij eenvoudig.

Anders is het wanneer isolatie in de spouw ontbreekt of slecht geplaatst is of wanneer de binnenmuur de buitenmuur raakt. In sommige gevallen kan de oplossing gewoon zijn om isolatie rond de koudebrug aan te brengen. Maar er zijn ook gevallen waar de volledige gevel met een isolatielaag moet bedekt worden.

Koudebruggen aan de muuraanzet of fundering wegwerken is een haast onmogelijke klus. Bovendien wegen de kosten voor deze werken vaak niet op tegen de investeringskost van de woning...

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.