Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Kan condensatie wijzen op problemen met de isolatie?

In oude huizen lijkt condensatie wel een vanzelfsprekend fenomeen. Maar dat is het niet. Het is vooral een indicatie dat er iets schort met de isolatie of de ventilatie.

Condensatie

Bij condensatie zet vochtige lucht zich om in een vloeistof. In de woning gebeurt dat wanneer lucht met een hoge vochtigheidsgraad met een koel gebouwdeel in aanraking komt. Daardoor zal de waterdamp zich omzetten in water. Dat vertaalt zich in waterdruppels tegen de ramen of vochtige plekken op de muren. De aanleiding voor het probleem kan een gebrekkige ventilatie zijn.

U gebruikt bijvoorbeeld geen dampkap tijdens het koken of ventileert niet na het douchen of baden. Maar dan nog moet de vochtige lucht een koud geveloppervlak treffen. Zo’n koude oppervlakken treft u onder meer aan bij enkelvoudige beglazing, bij oude aluminium profielen of in wanden met een koudebrug. Zo’n koudebrug is een plek waar de isolatie onderbroken is.

Het verdient aanbeveling het ventilatie- of koudebrugprobleem te verhelpen. Zo geraakt u niet alleen van het condensatieprobleem verlost, maar verbetert  ook het wooncomfort in de woning.

Vochtige lucht ventileren

Vertaald naar de woning betekent dit dat (te) vochtige lucht in aanraking moet komen met een koud oppervlak om condensatie te krijgen. Die vochtige lucht krijgt u onder meer tijdens het koken, het douchen of het binnen drogen van de was.
Het is zaak die vochtige lucht af te voeren. Daarom zet ju de dampkap aan tijdens het koken of ventileert u de badkamer tijdens en na het douchen. U zorgt met andere woorden voor een goede ventilatie.

Koele oppervlakken opsporen

Wanneer u de vochtige lucht niet afvoert, komt deze ergens in de woning in aanraking met een oppervlak dat koeler is dan de omgevingstemperatuur. Bijgevolg zal de waterdamp in de lucht op die plaats transformeren naar water. U ziet dan waterdruppels tegen de raamoppervlakken of vochtige plekken op de muur.

Dan moet u zich de vraag te stellen waarom de vochtige lucht net op die plaatsen neer slaat. In het geval van beglazing zal u vaak vaststellen dat het om enkele beglazing gaat. Bij aluminium ramen van de oude generatie kan de condens zich ook op de profielen of opvulpanelen voordoen. Deze profielen zijn nog niet voorzien van een thermische onderbreking en de panelen niet geïsoleerd.

Stelt het vochtprobleem zich op een muur, dan wijst dit op een koudebrug. Een koudebrug is een onderbreking van de isolatie waardoor de binnenwand lokaal koeler is.

Warmteverliezen oplossen

Dergelijke probleemplekken pakt u best aan. In eerste instantie omdat het vocht schimmel kan veroorzaken en die is ongunstig voor de gezondheid en de gebouwstructuur. Bovendien zijn deze oppervlakken niet alleen koeler dan de omgeving wanneer de luchtvochtigheidsgraad hoog is, ze zijn dat altijd. Op deze plaatsen treden dus warmteverliezen op en dat is nefast voor het wooncomfort en voor uw portemonnee.

Kijk voor het verhelpen van koudebruggen ook naar het antwoord op de vraag ‘Wat is een koudebrug en hoe los ik die op?

Gaetan
Architect
Placeholder

Klassieke dubbele beglazing wordt al enkele jaren niet meer aangeboden. Vandaag wordt superisolerende dubbele beglazing of zelfs driedubbele beglazing gebruikt.

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.