Woont u in een appartement en gaat u uw oude verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel? Opgelet, want voor de aansluiting moet u enkele voorzorgsmaatregelen nemen om gevaar te vermijden en in orde te zijn met de regelgeving inzake toestellen aangesloten op een gemeenschappelijk rookkanaal.
Een nieuwe condensatieketel aansluiten op een gemeenschappelijke schouw is technisch gezien overigens niet simpel. Voor een gepaste oplossing is er overleg nodig met alle bewoners van het gebouw.
Wanneer u een nieuwe condensatieketel aansluit op een oud gemeenschappelijk rookkanaal, stellen zich meerdere problemen:
Knutsel geen gebrekkige oplossing ineen. Speel niet met de veiligheid van uzelf en uw buren! Alleen een erkend vakman die in dergelijke systemen gespecialiseerd is, kent alle technische aspecten van het probleem. Niet alle verwarmingstechnici hebben die kennis in huis. U kunt dus het best een gespecialiseerd studiebureau inschakelen.
Nadat hij het rookkanaal en de plaatsing van de andere toestellen heeft onderzocht, kan een ervaren professional voorstellen om:
Om na te gaan wat mogelijk is, laat u best een camera-inspectie van het rookkanaal uitvoeren. Die kan meteen ook andere verborgen problemen vaststellen (verzakkingen, vreemde voorwerpen, kruisende aircoleidingen, aansluitingen van afzuigkappen of wasdrogers enz.).
Goed om te weten: in Brussel kunt u een premie krijgen voor het tuberen van de schouw.
Uw verwarmingsinstallatie vernieuwen is een goed idee. Het is uiteraard veel gemakkelijker als alle bewoners van het gebouw afspreken om gezamenlijk over te stappen op een nieuw systeem. In dat geval kan de gezamenlijke schoorsteen voor iedereen worden aangepast en worden alle toestellen tegelijkertijd aangesloten.
Zijn uw buren niet helemaal overtuigd van een overstap, dan zijn er twee mogelijkheden:
In ieder geval moet u uw plannen voorleggen aan de gebouwbeheerder en erover praten met de mede-eigenaars. Er zijn natuurlijk gemeenschappelijke investeringskosten mee gemoeid (merk op: in Brussel bestaat er een premie voor het tuberen van de schoorsteen). Maar het is een feit: vroeg of laat zult u die uitgave moeten doen. Het voordeel na de omvorming is dat elke installatie milieuvriendelijk en energiezuinig is, en beantwoordt aan alle huidige veiligheidsvoorschriften.
Lees ook de nota uitgegeven door Leefmilieu Brussel: 'Vervanging van individuele verwarmingsketels met atmosferische brander, aangesloten op een bestaande gemeenschappelijke schoorsteen'
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.