Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Loont het de moeite om naast mijn kamerthermostaat ook thermostaatkranen te installeren?

Ja! Thermostaatkranen zijn de beste manier om de verwarming in huis zo optimaal mogelijk te regelen. In combinatie met een kamerthermostaat is het effect natuurlijk nog beter. Zo vermijdt u bijvoorbeeld dat bepaalde ruimtes oververwarmd worden. Resultaat: meer comfort en een lager energieverbruik!

Uw kamerthermostaat heeft zijn grenzen!

Zoals u vast weet meet uw kamerthermostaat de temperatuur van de kamer waarin hij zich bevindt. Ligt de temperatuur van deze referentiekamer lager dan de gewenste temperatuur? Dan stuurt de thermostaat een signaal naar de verwarmingsketel. Die treedt in werking tot de gewenste temperatuur bereikt is.

Tegelijkertijd worden ook de andere kamers waar de radiatorkraan openstaat, verwarmd:

  • Soms wordt er te veel verwarmd als een ruimte kleiner en beter geïsoleerd is dan de referentiekamer.
  • Soms wordt een kamer voor niets verwarmd wanneer dat niet voortdurend nodig is (een slaapkamer bijvoorbeeld).

Nauwkeuriger afstellen met thermostaatkranen

De thermostaatkraan vormt een aanvulling op de kamerthermostaat en werkt voor een specifieke radiator. Wat betekent dat concreet? De kraan sluit de toevoer van warm water af wanneer de radiator een voldoende hoge temperatuur bereikt. U ziet niets dichtdraaien? Dat kan, want alles gebeurt aan de binnenkant!

Houd er rekening mee dat thermostaatkranen de temperatuur vrij onnauwkeurig regelen omdat ze niet verdeeld zijn in graden Celsius maar in nummers. U kiest dus zelf het nummer dat overeenstemt met het gewenste comfort. Waarschijnlijk zult u niet van de eerste keer het juiste nummer kiezen, maar zult u pas na enkele pogingen tevreden zijn over het resultaat. Blijf dan ook zo veel mogelijk van de kraan af!

Vier tips voor een optimale werking van de thermostaatkranen

  • Houd steeds in uw achterhoofd dat de kamerthermostaat de dirigent van het hele gebeuren blijft. Deze thermostaat stuurt de werking van uw verwarmingsketel aan. Indien de gewenste temperatuur in uw referentiekamer bereikt is, worden alle radiatoren uitgeschakeld, ongeacht of de thermostaatkraan openstaat of niet.
     
  • Beschikt u over een vaste kamerthermostaat? Dan is het belangrijk dat u de grootte van uw radiatoren zorgvuldig kiest. Ze moeten immers krachtig genoeg zijn om uw ruimtes te verwarmen zoals u het wilt. Plaats in de badkamer bijvoorbeeld een vrij grote radiator zodat deze kamer tot 24°C verwarmd kan worden wanneer de referentiekamer 21°C bereikt.
     
  • De thermostaatkranen van de referentieruimte waar de kamerthermostaat zich bevindt, moeten steeds ingesteld zijn op de maximale warmte. Wanneer u de opening van de kraan wijzigt, loopt u namelijk het risico de werking van de kamerthermostaat te verstoren. Verplaatst u uw draadloze thermostaat, let er dan op dat de kranen in de nieuwe en de vorige referentieruimte zijn aangepast.
     
  • Speel niet voortdurend met de thermostaatkranen: de kraan helemaal opendraaien wanneer u het koud hebt, dient nergens toe! Zolang het gewenste comfort niet bereikt is, blijft de warmwatertoevoer helemaal open, ook al ziet u het niet. De rol van de thermostaatkraan is beperkt: hij verhindert alleen dat de temperatuur een bepaald niveau overschrijdt. De kraan wordt enkel gesloten wanneer het gewenste comfortniveau is bereikt.

Waar plaats ik de thermostaatkranen?

Heeft u nog geen thermostaatkranen? Dan is het een goed idee ze te installeren!

Wij raden aan om op elke radiator een thermostaatkraan te plaatsen. Heeft u een vaste kamerthermostaat? Dan zijn thermostaatkranen niet nodig in de ruimte waar de kamerthermostaat zich bevindt.

Goed om te weten: in Brussel hebt u voor deze werken recht op een premie van 10, 20 of 30 euro per thermostaatkraan, naargelang uw inkomen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Leefmilieu Brussel.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.