In plaats van de ketel uit te schakelen, zet u hem beter in de modus ‘vakantie’ of ‘vorstvrij’, of stelt u de thermostaat in op het minimum.
Of het nu is om geld te besparen of om uw woning te beschermen bij storing van uw toestel, de verwarmingsketel tijdens uw vakantie uitschakelen is nooit echt interessant. Behalve als u nog een oud model hebt met een waakvlam op gas, wat energie verbruikt.
Bij het instellen van de thermostaat op een lage temperatuur, gebruikt de ketel geen energie om uw woning te verwarmen, tenzij het echt bar koud is.
De enige uitzondering zijn oude ketels met een waakvlam. Omdat die voortdurend gas verbruiken kan het interessant zijn om de ketel uit te schakelen als u in de zomer op reis gaat.
In Brussel zijn de gasketels onderworpen aan een verplicht tweejaarlijks onderhoud. Ze beschikken ook allemaal over oververhittings- en terugslagbeveiligingen die het toestel uitschakelen in geval van problemen.
Niets zo fijn dan thuis te komen in een lekker warme woning. Hoe groot het warmteverlies zal zijn, hangt af van de mate waarin uw huis is geïsoleerd.
Moderne thermostaten waarmee u de temperatuur kunt programmeren, zijn het handigste hulpmiddel om een optimaal comfort te garanderen. Bepaalde modellen kunt u zelfs zo instellen dat de verwarming bijvoorbeeld opnieuw aanslaat de dag voor uw thuiskomst. Maar dan moet u ze natuurlijk wel aan laten staan, en de verwarmingsketel ook!
Sommige ketels zijn geprogrammeerd om na enkele dagen de pomp gedurende enkele minuten en met koud water te laten draaien. Dit verbruikt nagenoeg niets aan elektriciteit en gas of stookolie, maar zo vermijdt u dat de pomp gedurende een lange stilleggingsperiode blokkeert en niet opnieuw kan worden opgestart bij aanvang van de verwarmingsperiode. Met alle kosten van dien om de storing op te lossen ...
Opdat deze automatische functie geactiveerd blijft, mag de ketel uiteraard niet elektrisch worden uitgeschakeld.
Hebt u een kamerthermostaat of zelfs een slimme thermostaat? Stel dan gewoonweg de temperatuur in om te voorkomen dat de verwarming werkt tijdens uw afwezigheid. U kunt zelfs een hogere kamertemperatuur programmeren een paar uur voor uw terugkeer.
Een temperatuur van 14°C of zelfs 12°C volstaat om condensatie te voorkomen.
Als uw verwarmingsketel op aanvraag (zonder opslag) sanitair warm water produceert, hoeft u niets te doen. Heeft de ketel echter een warmwatertank, dan zal deze voor niets draaien om het water in de tank op temperatuur te houden. Daarom is het beter om de productie van warm water uit te schakelen.
Als u een aparte boiler hebt, denk er dan aan deze uit te zetten als u weg bent.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.