Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Moet ik een nieuw contract tekenen met de energieleverancier als ik verhuis?

Als u verhuist, zijn er drie mogelijkheden :

  • U kan uw huidige contract met uw energieleverancier overdragen naar uw nieuwe adres.
  • U kan uw huidige contract opnieuw onderhandelen met dezelfde leverancier. Ga dus na of uw huidige contract wel interessant is voor uw nieuwe woonst.
  • Eventueel kan u overwegen om van energieleverancier te veranderen. Als u beslist om van leverancier te veranderen, moet u zich tijdig informeren over de voorwaarden (opzegtermijn bijvoorbeeld). 

In alle gevallen moet u tijdig uw verhuizing signaleren aan uw leverancier. Zo blijft ook het ‘toegangsregister’ van Sibelga actueel (dat vermeldt wie waar energie verbruikt en met welk contract) en kan een eventuele sluiting van de meter(s) goed gepland worden.

Kies het voordeligste: contract behouden, heronderhandelen of nieuwe leverancier kiezen

Als u verhuist bent u niet verplicht om een nieuw contract af te sluiten: u kan uw huidige contract laten overgaan op uw nieuwe adres. Toch doet u er goed aan om na te gaan of dat contract wel nog interessant is voor uw nieuwe woonst.

Op basis van geschat verbruik,  technische voorwaarden (al dan niet een aardgasaansluiting bijvoorbeeld) en de prijzen of dienstverlening, kan u beslissen om:

U verhuist binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

U hebt het recht om uw actuele contract met uw elektriciteits- en/of gasleverancier te behouden, tenzij deze overdracht om technische redenen niet mogelijk is (er is bijvoorbeeld geen aardgasaansluiting op uw nieuwe adres). U kan ook onderhandelen met uw leverancier om een nieuw contract te bekomen.

Blijft u niet bij uw actuele leverancier? Bereid dit dan tijdig voor en informeer naar de voorwaarden (opzegtermijn, eventuele verbrekingsvergoeding enz.) bij uw huidige leverancier.

U verhuist van Brussel naar Vlaanderen of Wallonië (of omgekeerd)

Uw contract gaat automatisch of op eenvoudig verzoek (informeer u bij uw leverancier) over naar uw nieuwe adres. Dit is echter geen verplichting: als u naar een ander Gewest verhuist, kan u ook kosteloos uw contract opzeggen en vrij een nieuwe leverancier kiezen. Uw contract heronderhandelen, kan natuurlijk ook.

Tijdig signaleren

In alle gevallen moet u uw huidige leverancier tijdig op de hoogte brengen van je verhuis. Zo blijft ook de database van Sibelga, die bijhoudt wie waar elektriciteit of gas verbruikt, actueel en kan een eventuele sluiting of opening van elektriciteits- en gasmeter(s) goed worden gepland.

Britt
Schaerbeek
Placeholder

Enkele maanden geleden maakten Britt en haar vriend Florian de overstap naar een andere energieleverancier. Niet alleen financieel, maar ook op servicevlak overtrof de omschakeling alle verwachtingen. “Een aanrader voor iedere Brusselaar!”

Lees volledige getuigenis

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.