Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Is de aardgasauto of CNG-wagen een volwaardig alternatief?

Vandaag rijden er wereldwijd meer dan twintig miljoen voertuigen rond op aardgas. Met dit gas (CNG – compressed natural gas) verwarmen we ook onze huizen. Aardgas is vrijwel overal ter wereld voorradig en is minder vervuilend dan benzine of diesel.

België telt zo'n 4500 auto’s op CNG, en verschillende constructeurs zien meer toekomst in deze technologie dan in de elektrische auto. Intussen zijn ook al een aantal tankstations in het land uitgerust met een CNG-pomp.

De aardgasauto, een veelbelovende oplossing

Aardgas of CNG(compressed natural gas) is een goed alternatief voor diesel- en benzinewagens. Die brandstoffen raken namelijk uitgeput en ze zijn bovendien erg vervuilend.

Wat is CNG ?

CNG is niets anders dan het bekende aardgas waarmee we ook onze woning verwarmen. Dit gas wordt onder druk gebracht (tussen 200 en 300 bar) en bestaat voornamelijk uit methaan. LPG daarentegen (liquefied petroleum gas) is een mengsel van propaan en butaan dat wordt gecomprimeerd onder een druk van 5 tot 7 bar. CNG kan bij omgevingstemperatuur in gasvorm worden opgeslagen. In tegenstelling tot lpg is cng bovendien lichter dan lucht, en bijgevolg mogen aardgasvoertuigen ook in ondergrondse garages worden geparkeerd.

Installatie en kostprijs

CNG wordt opgeslagen in gasflessen die in de vloer van de auto geïntegreerd zijn en het kan als brandstof  worden gebruikt voor elk voertuig met een explosie- of verbrandingsmotor. De ombouw vereist een eenvoudige, maar prijzige aanpassing (€ 2000 tot € 4000, naargelang van het model van het voertuig).

Vind hier de lijst terug met erkende CNG-installateurs

Nieuwe CNG-wagens komen ook neer op een meerprijs van zo'n € 2000.  Meestal beschikken deze wagens over een 'dual fuel tank'.  Hierdoor kunnen deze wagens overschakelen op een andere brandstof als de CNG-tank leeg is.  Afhankelijk van het model, kan u zo'n 400 à 500 kilometer op aardgas rijden.  In totaal hebben deze wagens met 'dual fuel tanks' een actieradius van zo'n 800 km.

Merken en tankstations

Tegenwoordig bieden nagenoeg alle merken CNG-wagens aan. Een andere mogelijkheid is om uw wagen te laten ombouwen.

Bekijk de lijst met alle merken en type wagens die op CNG rijden.

Het aantal tankstations is momenteel nog beperkt.  Toch zijn er de laatste jaren meer en meer in Vlaanderen (situatie januari 2016: zo'n 40 in Vlaanderen, en een 6-tal in Wallonië)

Net omwille van het groeiend succes van de CNG-wagen zullen er een hele reeks nieuwe pompstations volgen.

Bekijk hier alle bestaande en geplande CNG-pompstations.

Voordelen van CNG t.o.v. diesel of benzine

 • 95% minder uitstoot van fijne deeltjes
 • 30% minder CO2-uitstoot 
 • 10 à 12% goedkoper dan diesel
 • ongeveer 30% goedkoper dan benzine
 • CNG-wagens zijn zuiniger, waardoor u in totaal 40 à 60% op de brandstofprijs bespaart
 • tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen; veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto.
 • CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn
 • een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel.

Bereken uw jaarlijkse besparing

Nadelen van CNG

 • de CNG-tank neemt meer ruimte in en is zwaarder dan een LPG-installatie
 • CNG tanken aan de pomp is haast 2 maal zo duur als LPG
 • er is maar een beperkt aantal tankstations waar CNG wordt aangeboden: momenteel een 40-tal in Vlaanderen, en een 6-tal in Wallonië. In de nabije toekomst komen er nog wel heel wat bij over heel België.
 • overschakelen is eenvoudig, maar behoorlijk duur.

De iets duurdere aanschafprijs, het nog niet al te groot aanbod van pompstations, en de redelijke 'onbekendheid' van CNG-wagens, maken dat nog niet veel automobilisten de overstap wagen.

Voor ‘gebonden’ voertuigvloten daarentegen (taxi’s, bussen) is er wel al interesse voor CNG. Die voertuigen hebben namelijk geen groot distributienet nodig en kunnen tanken van een gasleiding die een aangepaste compressor heeft. In een stad als Brussel kan CNG een troef zijn voor de gezondheid en de maatschappij. Wordt dus nog vervolgd ...

Fiscale voordelen

De Vlaamse overheid biedt gunstige voorwaarden voor CNG-wagens op het vlak van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV).
Meer info over de fiscale voordelen.

Premie voor de aankoop van een CNG-wagen

Meestal verleent de aardgasfederatie KVBG een premie voor de aankoop van een aardgasvoertuig ter gelegenheid van het jaarlijkse Autosalon. Informeer hier dus zeker naar indien u overweegt om een CNG-wagen aan te schaffen.

Keuring en controle

Enerzijds is er de normale keuring van de wagen (eerst na 4 jaar, en dan jaarlijks) die bij een GOCA keuringscentra moet worden uitgevoerd. Deze verloopt net hetzelfde als voor diesel- of benzinewagens.

Tijdens de autokeuring zal wel een kleine CNG check (gasdichtheid) gebeuren.

Daarnaast is er nog een 4-jaarlijkse controle van de CNG-tank. Hiervoor zijn momenteel maar enkele bedrijven bevoegd (meer info bij uw installateur of garage).
Steeds meer installateurs/monteurs van automerken volgen evenwel de opleiding van Educam. Op termijn zullen dus de dealers van de merken zelf bevoegd zijn om deze controle uit te voeren.

Alle CNG-pompstations in België op kaart


CNG fuel stations Belgium weergeven op een grotere kaart

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?
Tips om energie te besparen!