Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Is de aardgasauto of CNG-wagen een volwaardig alternatief?

Vandaag rijden er wereldwijd meer dan twintig miljoen voertuigen rond op aardgas. Met dit gas (CNG – compressed natural gas) verwarmen we ook onze huizen. Aardgas is vrijwel overal ter wereld voorradig en is minder vervuilend dan benzine of diesel.

Het is dus best een klimaatvriendelijke brandstof om mee te rijden, maar het probleem schuilt vooral in de ontginning

België telt zo'n 22 500 auto’s op CNG, en verschillende constructeurs zien meer toekomst in deze technologie dan in de elektrische auto. Intussen zijn ook al meer dan 145 tankstations in het land uitgerust met een CNG-pomp.

Wat is het verschil tussen CNG en LPG?

CNG is niets anders dan het bekende aardgas waarmee we ook onze woning verwarmen. Dit gas wordt onder druk gebracht (tussen 200 en 300 bar) en bestaat voornamelijk uit methaan. LPG daarentegen (liquefied petroleum gas) is een mengsel van propaan en butaan dat wordt gecomprimeerd onder een druk van 5 tot 7 bar.

CNG kan bij omgevingstemperatuur in gasvorm worden opgeslagen. In tegenstelling tot LPG is CNG bovendien lichter dan lucht, en bijgevolg mogen aardgasvoertuigen ook in ondergrondse garages worden geparkeerd.

Installatie en kostprijs

CNG wordt opgeslagen in gasflessen die in de chassis van de auto worden geïntegreerd.

 • Tegenwoordig bieden al meerdere merken CNG-wagens aan met een steeds breder gamma aan modellen. Qua aankoop is een CNG-voertuig gemiddeld 200 € duurder dan een dieselvoertuig en 2.400 € duurder dan een benzinevoertuig. Meestal beschikken deze over een 'dual fuel tank'.  Hierdoor kunnen ze overschakelen op benzine als de CNG-tank leeg is. Afhankelijk van het model, kan u 300 à 800 kilometer op aardgas rijden. De totale actieradius van CNG-wagens met 'dual fuel tanks' bedraagt soms meer dan 1000 km.

  Bekijk de lijst met alle merken en type wagens die op CNG rijden.
 • Ombouw van een traditioneel benzinevoertuig is mogelijk, maar gaat -afhankelijk van het model- al dan niet gepaard met verlies van kofferruimte. Deze vrij eenvoudige ingreep komt al gauw neer op zo’n € 4000 à € 6000 (geen rekening houdend met fiscale en andere voordelen). Een dieselwagen ombouwen is wel mogelijk, maar moeilijk en heel duur: meer dan € 10 000.

  Bekijk de lijst met erkende CNG-installateurs

Tankstations

Het aantal CNG-tankstations is de laatste jaren sterk gegroeid. Inmiddels zijn het er al zo'n 145 plus nog 20 in aanbouw. Door het groeiend succes van de CNG-wagen zullen er wellicht nog heel wat nieuwe pompstations volgen.

Bekijk hier alle bestaande en geplande CNG-pompstations.

Ons land telt ook 2 L-CNG stations, die zowel LNG als CNG verdelen.

Wat is het verschil tussen LNG en CNG?

LNG staat voor Liquefied Natural Gas. Bij LNG wordt aardgas vloeibaar gemaakt door het op omgevingsdruk af te koelen tot -162 °C. Zo wordt het volume 600 keer kleiner. De actieradius van LNG is ongeveer 3,5 keer zo groot als van CNG bij een vergelijkbare tankinhoud. Dat maakt het dus zeer interessant voor vrachtwagens en langeafstandsverkeer.

LNG kan bovendien terug vergast worden in het tankstation om daarna CNG-voertuigen te bevoorraden. In dat geval spreekt men over L-CNG installatie.

Voordelen van CNG 

 • 77% minder fijn stof dan een dieselwagen1
 • 11% minder CO2-uitstoot1 (als je tenminste geen rekening houdt met de ontginningsmethode, zie 'Nadelen van CNG' hieronder)
 • 90% minder stikstofoxiden1
 • tot 35% goedkoper dan diesel2
 • ongeveer 75% goedkoper dan benzine2
 • tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen; veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto
 • CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn
 • een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel.
 • Aardgas is mogelijk voor alle verkeerssegmenten: personenwagens, bestelwagens, bussen, trucks, scheepvaart
 • Stadsbussen en taxi’s op CNG bieden een antwoord op de low emission zones in grote steden
 • Aardgas wordt vervoerd via het ondergronds transport- en distributienet, wat het aantal vrachtwagens op de wegen sterk kan doen dalen.

(1) Studie gecontroleerd door Mobi en Marc Pecqueur (Thomas More) en gevalideerd door UGent.
(2) Studie met betrekking tot de rentabiliteit van CNG voor auto's.

Bereken uw jaarlijkse besparing

Nadelen van CNG  

 • Aardgas is dan wel een zuivere brandstof, maar als je ook rekening houdt met de ontginningsmethode, dan scoort ze heel wat minder goed. Zo bestaat aardgas voor het grootste deel uit het broeikasgas methaan. Tijdens de ontginning lekt daarvan steeds een deel onzichtbaar weg. 
Om het probleem van methaanlekken te omzeilen, zouden CNG-auto's zo snel mogelijk moeten overschakelen op 100% biomethaan. Dat komt namelijk niet uit de aardbodem, maar uit groene vergistingsinstallaties. De mogelijkheden zijn er, maar voorlopig is er in ons land één tankstation dat volledig draait op biomethaan
 • Er is maar een beperkt aantal tankstations waar CNG wordt aangeboden. In de nabije toekomst komen er nog wel heel wat bij in België.
 • uw huidige wagen ombouwen kan, maar is behoorlijk duur. Het wordt overigens ook niet zo vaak gedaan.

Lees meer over de berekening van de klimaatimpact van CNG-wagens op gas.be

Fiscale voordelen

De Vlaamse overheid biedt gunstige voorwaarden voor CNG-wagens op het vlak van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV).

Meer info over de fiscale voordelen.

Premie voor de aankoop van een CNG-wagen

De Waalse distributienetbeheerders Ores en Resa verlenen een premie voor elke particulier wonend in Wallonië bij aankoop van een CNG-wagen.

Keuring en controle

Enerzijds is er de normale keuring van de wagen (eerst na 4 jaar, en dan jaarlijks) die bij een GOCA keuringscentra moet worden uitgevoerd. Deze verloopt net hetzelfde als voor diesel- of benzinewagens.

Tijdens de autokeuring zal wel een kleine CNG check (gasdichtheid) gebeuren.

Daarnaast is er nog een 4-jaarlijkse controle van de CNG-tank. Hiervoor zijn momenteel maar enkele bedrijven bevoegd (meer info bij uw installateur of garage).
Steeds meer installateurs/monteurs van automerken volgen evenwel de opleiding van Educam. Op termijn zullen dus de dealers van de merken zelf bevoegd zijn om deze controle uit te voeren.

Alle CNG-pompstations in België op kaart


CNG fuel stations Belgium weergeven op een grotere kaart

Graag ook een overzicht van alle geplande CNG-tankstations? Surf dan naar ngva.be

Meer info over auto’s op aardgas vindt u hier.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.