Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids
Terug naar het dossier
Haal meer uit de zon!

Hoe moet ik mijn fotovoltaïsche installatie onderhouden?

Ze hebben geen mobiele onderdelen, bevatten geen stromende vloeistof en gaan minstens 30 jaar mee. Zonnepanelen lijken wel slijtvast. Toch is het raadzaam om uw fotovoltaïsche installatie te onderhouden om de prestaties ervan op termijn te waarborgen.

Om uw fotovoltaïsche installatie goed te onderhouden, zijn er drie elementen die u in de gaten moet houden:

  1. De zonnepanelen
  2. De omvormer
  3. De groene meter

1. De zonnepanelen

Hagel, storm, veroudering, erosie (zand, stof en wind) kunnen het glazen oppervlak van de panelen licht beschadigen, het iets minder transparant maken of het rendement iets verminderen (met 2 tot 3%). Helaas valt daar niets aan te doen! Wel kunt u uw zonnepanelen de juiste zorg geven met de onderstaande tips.

Reinig zonnepanelen om de 2 jaar

Het oppervlak van de panelen is in de fabriek voorzien van een fijne zelfreinigende film die het water laat afdruppelen. Na verloop van tijd wordt die wel wat minder doeltreffend.

Als de hellingsgraad van de zonnepanelen beperkt is (minder dan 20°) of als ze horizontaal liggen, kan de regen het vuil dat zich op het oppervlak heeft opgestapeld, niet afvoeren. Sneeuw glijdt evenmin. Maak er dus een gewoonte van om uw  zonnepanelen te reinigen zodra er te veel vuil op ligt en doe dit sowieso om de 2 jaar.

Gebruik hiervoor een reinigingsmiddel voor glas op basis van alcohol en een zachte spons en geef ze zo mogelijk nog een beurt met een rubberen (geen metalen!) wisser. Gebruik geen stoom, oplosmiddelen, schuurpoeder of schuursponsen. Vermijd ook het gebruik van een hogedrukreiniger.

Zie er ook op toe dat u de zonnepanelen niet blootstelt aan een thermische schok waardoor het glas kan barsten. Gebruik dus zeker geen koud water op zonnepanelen wanneer deze heet zijn! Het ideale tijdstip om uw zonnepanelen te reinigen is in het begin van de ochtend of op het einde van de avond

Opgelet! Wanneer het dak moeilijk toegankelijk is, neem dan geen onnodige risico's en doe een beroep op een vakman die het gewend is in de hoogte te werken.

Geen schaduw van bomen op uw zonnepanelen

Als bomen of klimplanten de zonnepanelen sterk overschaduwen, overweeg dan een snoeibeurt.

Twijfels over de productie van uw zonnepanelen? 

Het is mogelijk dat een van uw zonnepanelen of elektrische aansluitingen minder waterdicht worden. In dit geval is een vervanging en een herstelling aangewezen.

Mocht u twijfelen over de productie van uw systeem of over de staat van de zonnepanelen, dan kan uw installateur of uw elektricien meten of de uitgangsspanning van de installatie normaal is.

Er zijn ook meer doorgedreven controles mogelijk, zoals een elektroluminiscentietest (die 's nachts wordt gedaan) of een controle met een infraroodcamera (die wordt overdag gebruikt).

2. De omvormer

In principe heeft de omvormer een levensduur van een tiental jaren. Hem vroeger laten reviseren door uw elektricien is dus niet nodig.

Controleer gewoon of alles normaal werkt door de productie van het ene met het andere jaar te vergelijken. Die gegevens kunt u rechtstreeks laten verschijnen op het weergavescherm of soms zelfs via een verbinding met uw computer. Wanneer de productie abnormaal daalt, is nader onderzoek nodig.

Ga voorts regelmatig na dat de luchtinlaten van de ventilator niet vol stof zitten en dat de weergave en de verklikkerlampjes werken. Controleer ook of de kabels niet beschadigd zijn door knaagdieren of marters, wat aanleiding kan geven tot kortsluiting.

3. De groene meter

Een panne van een groene meter is eerder zeldzaam. Toch controleert u best of deze goed werkt door regelmatig een blik te werpen op de meterstand. Want zelfs al brengt een panne van de groene meter de werking van de elektriciteitsinstallatie niet in gevaar, toch gaat dit meestal gepaard met financieel verlies.

Quid thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen, die gebruikt worden om warm water te produceren, vereisen een specifiek onderhoud dat uitgevoerd moet worden door een gespecialiseerde firma.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.