Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat zijn CPO's en MSP's?

CPO's en MSP's zijn essentiële, onderling afhankelijke spelers op het gebied van elektrische mobiliteit. Samen installeren en beheren ze laadpalen voor elektrische voertuigen.

Laadpuntbeheerder (CPO)

Een CPO of 'laadpuntbeheerder' is een bedrijf dat de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen installeert en beheert.  Dit omvat niet alleen de laadpalen, maar ook alle bedrading en meters die nodig zijn om ze aan te sluiten. De CPO is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de laadpalen nadat ze geïnstalleerd zijn. De CPO biedt meestal een onlinetoezichtsysteem en 24-uursassistentie.

Sommige CPO's kunnen de laadcapaciteit van de laadpalen in realtime aanpassen aan de energie die beschikbaar is op het net, door middel van zogenaamde 'load balancing'. Slim oplaadbeheer levert besparingen op en zorgt ervoor dat de capaciteit van de elektrische installatie niet overschreden wordt tijdens verbruikspieken.

Woont u in een eengezinswoning? Dan hoeft u de installatie van uw laadpalen niet toe te vertrouwen aan een CPO. U kunt direct een beroep doen op een gekwalificeerde elektricien of een gespecialiseerd bedrijf.

Om u bij uw keuze te helpen, biedt de website electrify.brussels een lijst van CPO's in Brussel.

Mobiliteitsdienstverlener (MSP)

De rol van de MSP is het aanbieden van mobiliteitsproducten en -diensten. Het is de rol van de MSP om bestuurders van elektrische voertuigen te helpen laadpalen te vinden en verschillende betalingsmethoden aan te bieden.

MSP's bieden meestal een abonnement aan in combinatie met een laadpas of een mobiele applicatie. Hiermee kunt u opladen in uw gebouw, in uw bedrijf of aan een openbare laadpaal, net zoals met een tankkaart. De MSP kan ook betrokken zijn bij de tegeldemaking of terugbetaling van aanvullende kosten, bijvoorbeeld wanneer uw werkgever tussenkomt in alle kosten of een deel ervan.

Sommige CPO's bieden ook mobiliteitsdiensten aan, maar dat is meestal niet het geval in de omgekeerde richting. Zuivere MSP's zijn meestal geen eigenaar van laadpalen.

Om u bij uw keuze te helpen, biedt de website electrify.brussels een lijst van MSP's in Brussel.

Netwerkdekking en roaming

Als u uw elektrische auto overal wilt kunnen opladen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw provider een uitgebreid netwerk heeft. Uw laadpas geeft u namelijk alleen toegang tot de netwerken van laadpalen waarmee uw MSP een overeenkomst heeft gesloten. In Europa kunt u gemakkelijk MSP's vinden met een uitgebreide netwerkdekking, zoals Chargemap. Bovendien bieden steeds meer MSP's ook de optie om de oplaadsessie rechtstreeks met een creditcard te betalen.

Ideaal zouden de meeste oplaadstations ter wereld op termijn toegankelijk moeten zijn met één klantenaccount. Om dat te bereiken moeten alle laadpalen kunnen communiceren met MSP's via een gemeenschappelijke taal, zoals OCPP (Open Charge Point Protocol). Door zulke standaarden te ontwikkelen, zal het uiteindelijk mogelijk zijn om aan bestuurders van elektrische voertuigen een optimale laadervaring te bieden, waar ze zich ook bevinden.

Hoe kiest u een MSP?

De markt biedt heel wat opties en platforms, en uw weg daarin vinden kan een echte uitdaging zijn. Laadpassen zijn meestal gekoppeld aan een abonnementsformule met verschillende prijsmodellen: per kWh, per uur, per sessie enz.

Er zijn ook een aantal criteria die u moet overwegen:

  • Kies onafhankelijke leveranciers die geen exclusieve overeenkomst hebben gesloten met een CPO of specifieke energiebedrijven.
  • Controleer de prijstransparantie: zijn de prijzen duidelijk en gemakkelijk toegankelijk via bijvoorbeeld een mobiele applicatie of website?
  • Kies uw provider op basis van de netwerken die u het meest gaat gebruiken.
  • U  beschikt  best over minstens 2 laadpassen.
  • Vergelijk de leveranciers: in 2023 bedraagt de gemiddelde prijs in België  0,40 euro per kWh voor een oplaadsessie aan een 'trage' openbare laadpaal.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.