Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe bestrijd ik vocht in huis?

Een vochtprobleem lost helaas niet vanzelf op. Grijp dus zo snel mogelijk in. Zo voorkomt u niet alleen schade aan uw gezondheid en uw woning, maar vermijdt u ook extra kosten. 

Hier alvast enkele stelregels om voorgoed komaf te maken met vochtproblemen.

Eerst en vooral: verluchten!

Door de ramen een paar minuten te openen, kan uw woning drogen. Dat is bijzonder efficiënt in de winter, want koude lucht is droger dan warme lucht.

Tip: verlucht kort maar krachtig! Zet een raam liever zo'n 5 à 10 minuten helemaal open, dan het de hele dag op een kier te laten staan.

Dat kost alleszins minder aan energie, want enkel de lucht wordt afgekoeld, en niet de zeer grote massa thermische inertie van het metselwerk (d.i. het vermogen van een materiaal om warmte of koelte op te nemen en daarna weer vrij te geven).

Een oplossing voor elk probleem

Er bestaan verschillende oplossingen, afhankelijk van de oorzaak van uw vochtprobleem. De eerste stap is dus opsporen welk(e) element(en) verantwoordelijk is(zijn) voor uw vochtprobleem

Opstijgend vocht: de onderkant van de muren waterdicht maken

Symptoom: vocht op de benedenverdieping, onderaan de muren

Dit probleem stelt zich enkel op de benedenverdieping, tot een hoogte van maximaal 1,5 m. Het doet zich vaker voor in oude gebouwen, omdat de muren vroeger opgetrokken werden zonder horizontale waterdichting.

Oplossing: de waterdichtheid herstellen

De enige definitieve oplossing is een waterdichting aanbrengen onderaan de muur. Dat zijn weliswaar ingrijpende werken.
Tegenwoordig injecteert men echter liever een dichtingsproduct aan de voet van de muren. Een heel karwei dat uitgevoerd moet worden door een specialist, maar het resultaat is bevredigend en het product blijft minstens 20 jaar werkzaam.

Vermijd producten die u aan de oppervlakte moet aanbrengen: ze maskeren het probleem slechts tijdelijk, zonder het op te lossen.

Condensatie: ventileren

Symptoom: condensatie op een muur

In elk woning is er waterdamp: door de ademhaling van bewoners, de aanwezigheid van huisdieren en planten, door koken, wassen, bad en douche, strijken met stoom…

Als dat vocht niet afgevoerd wordt, condenseert het in druppeltjes op de koudste wand van het vertrek. Vroeger was dat altijd op de ramen, maar door de komst van isolerend dubbel glas trekken de ramen niet langer als eerste de waterdamp aan. Die condenseert dan op een niet-geïsoleerde muur, achter een kast, op een koudebrug, een balk, … met alle schade van dien.

Dit probleem kan zich vooral voordoen in de zomer, wanneer de lucht op het eind van de dag afkoelt (zie punt hierna: Ventileer ook 's zomers!).

Oplossing: ventileren

In een eerste fase:

Twee opties om het probleem definitief op te lossen:

  1. laat één of meer luchtafzuigers plaatsen in de lokalen waar de grootste hoeveelheid waterdamp wordt geproduceerd: sommige zijn uitgerust met een systeem dat de warmte van de afgevoerde lucht recupereert;
  2. laat het gebouw uitrusten met een GMV-installatie (gecontroleerde mechanische ventilatie) met warmterecuperatie. Enkel te overwegen in het kader van ingrijpende renovatiewerken.

Ontdek hier meer info over de verschillende ventilatiesystemen.

Insijpelend regenwater: herstel het lek 

Symptoom: regenwater dringt de woning binnen

Een lek in een deel van het dak, in de kroonlijst. De regenpijp lekt of is verstopt en ‘besproeit’ de muur, die vochtig wordt.

Oplossing: het lek herstellen

Het is niet altijd makkelijk om de plaats van het lek te lokaliseren, aangezien het soms moeilijk zichtbaar is. En de schade ontstaat veelal redelijk ver van het lek, of zelfs in een naburig gebouw.

Ventileer ook 's zomers!

De wetten van de fysica bepalen dat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. Het is dus uiterst belangrijk om bij warm weer uw keuken, badkamer en uw huis in het algemeen te ventileren. Anders ontstaat er bij de minste verkoeling, bijvoorbeeld ’s nachts, condensatie op de muren. Let dus op voor vorming van schimmels, die goed gedijen op warme, donkere plekken, bijvoorbeeld achter uw kasten!

Maar hoe kunt u ventileren zonder dat het te warm wordt? De systemen voor gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV) zijn uitgerust met een automatische bypass die de warmtewisselaar uitschakelt wanneer nodig. Dat zorgt ervoor dat:

  • de koudere buitenlucht ’s nachts niet wordt verwarmd door de uitgaande lucht (zoals in de winter), zodat het huis lichtjes afkoelt wanneer het warm is.
  • de warmere buitenlucht die overdag binnenkomt een deel van zijn calorieën afgeeft aan de relatief koelere binnenlucht die naar buiten wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het te warm wordt door de ventilatie.

Gecontroleerde mechanische ventilatie kan ook uitgerust worden met een koelgroep. Die zal 's zomers de binnenkomende lucht afkoelen waardoor het in huis ook frisser wordt. Toch kan dit geen echte airco vervangen.

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.