Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Waarom stijgen mijn gas- en elektriciteitsfacturen?

Ondanks al je inspanningen om je energieverbruik te verminderen, zijn je gas- en elektriciteitsfacturen de laatste maanden aanzienlijk gestegen en ziet het ernaar uit dat de slotfactuur gepeperd zal zijn? Het is een schrale troost, maar weet dat je niet alleen bent! De gas- en elektriciteitsprijzen rijzen overal ter wereld de pan uit.

Als je hebt gekozen voor een variabel contract met je energieleverancier, word je rechtstreeks getroffen door deze verhoging. Als je voor een vast contract hebt gekozen, is er goed nieuws: de prijs per kWh blijft dezelfde tijdens de hele looptijd van je contract.

Waarom zijn de gas- en elektriciteitsprijzen in 2020 en 2021 gestegen?

Zoals alle markten wordt de groothandelsmarkt voor elektriciteit en gas beheerst door de wet van vraag en aanbod.

In het voorjaar van 2020 daalde de vraag echter sterk als gevolg van de lockdowns en de onderbreking van de activiteit in veel sectoren. De energietarieven bereikten toen een historisch dieptepunt.

Maar enkele maanden later, bij het begin van het nieuwe schooljaar in september, steeg de vraag enorm. Dit leidde tot een plotse stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen.

Evolutie van de jaarlijkse gasfactuur in België tussen februari 2020 en februari 2021 (Bron: www.energie-vergelijker.be)

Niet alleen de schuld van COVID...

Afgezien van de gezondheidssituatie spelen ook andere geopolitieke parameters een rol. Zo woedt er een grote concurrentie tussen verschillende economische machten om de controle over de energiereserves, en met name het gas.

De vraag komt ook uit de meest energie-intensieve landen ter wereld, met name in Azië. Dat drijft de prijzen op en is voelbaar bij ons.

Tot slot wordt steenkool, een fossiele brandstof die zal verdwijnen, volop vervangen door ... gas. Ook deze overgang doet de gasprijs stijgen.

Wat elektriciteit betreft, is er de voorbije maanden ook weinig windproductie geweest ten gevolge van de weersomstandigheden, onderhoudswerkzaamheden aan de centrales en een toename van de elektriciteitsproductie uit gas en steenkool.

Hoeveel bedraagt de stijging van de factuur?

Voor gas werden de Brusselse huishoudens met een variabel contract tussen augustus 2020 en februari 2021 geconfronteerd met een stijging van 379 euro (+48%).

Voor elektriciteit kwam de stijging neer op 121 euro boven op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur (+17%).

Wanneer zullen de prijzen opnieuw dalen?

Helaas zal het enige tijd duren vóór de energieprijzen opnieuw dalen tot het niveau van vóór de COVID-crisis. Sommigen kondigen 2024 aan.

De directeur prijzen van de CREG stelt echter het volgende: “de daling van de energieprijzen zou in het voorjaar van 2022 van start kunnen gaan en zich concretiseren in de zomer".

Wat kan ik doen om de stijging van mijn factuur te beperken?

Eerst en vooral: isoleren! Een slecht geïsoleerde woning verbruikt veel meer verwarmingsenergie. Raadpleeg ons isolatiedossier voor al onze tips.

Nog een cruciaal punt: de regeling van je verwarmingsketel, thermostaat en radiatoren. Door je verwarmingsregeling te optimaliseren, kun je het verbruik aanzienlijk verlagen.

Raadpleeg voor nog meer ideeën en tips ons dossier ‘Maak je huis energiezuinig’.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.