Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Stoot ik CO2 uit wanneer ik op internet surf?

Iets opzoeken op het internet, een mailtje sturen of ontvangen of uw Facebook-status bijwerken ... We staan er niet vaak bij stil, maar daar is elektriciteit voor nodig en dat zorgt dan weer voor de uitstoot van broeikasgassen.

Wanneer u op het internet surft, gebruikt u niet enkel een toestel dat rechtstreeks is aangesloten op een stopcontact of batterij, maar ook miljoenen gegevens die zijn opgeslagen op servers. Die servers verslinden veel energie! Hoe komt dat? Door hun werking, maar ook door de manier waarop wij ze gebruiken.

Hoe groot is de impact van internet op het wereldwijde stroomverbruik?

Al vóór de Covid-19-epidemie bedroeg het elektriciteitsverbruik voor gebruik van het internet evenveel als dat van Groot-Brittannië! De informatie- en communicatietechnologie (ICT) nam ongeveer 6 tot 10 % van het stroomverbruik wereldwijd voor haar rekening. Dat komt neer op 4% van de uitstoot van broeikasgassen. En dat cijfer stijgt in normale tijden al jaarlijks 5 tot 7 %.

Qua uitstoot van broeikasgassen, is het gebruik van het internet goed voor 3,7% van de wereldwijde uitstoot, d.w.z. het equivalent van al het luchtverkeer in de wereld. Dit cijfer zal naar verwachting verdubbelen tegen 2025 (en dat is zonder het Covid-19-effect).Concreet betekent dit, alleen al voor het internet, een gemiddelde uitstoot van 400 g CO2 per inwoner per jaar.

Maar dit is slechts een gemiddelde: de toegang tot IT verschilt wereldwijd sterk van regio tot regio. De uitstoot per persoon is dus veel hoger in een geïndustrialiseerd land waar internet alomtegenwoordig is, en neemt bovendien alleen maar toe.

Op 20 oktober 2020 telde de aarde 7.796.949.710 inwoners, waarvan 63,2% internetgebruikers. Tussen 2000 en 2020 is het aantal internetgebruikers in Europa verzesvoudigd, in Azië is hun aantal vermenigvuldigd met een factor 21, en in Afrika zelfs met een factor 139.

Wat is de impact per Belg?

Een groot internationaal IT-bedrijf schatte (vóór Covid-19) dat het internetgebruik in de Verenigde Staten in 2022 goed zou zijn voor 3 650 GB aan gegevens per persoon per jaar. Daarbij wordt het grootste datavolume ingenomen door onlinevideo’s.
Dit internetgebruik zal leiden tot een verbruik van 54,7 kWh elektriciteit en een uitstoot van 15,36 kg CO2

Als we deze cijfers extrapoleren naar België, komt dit (voor 11,46 miljoen inwoners) neer op 176.000 ton CO2. Voor het Brussels gewest (1,223 miljoen inwoners) zullen deze emissies 18.785 ton bedragen.

Ter vergelijking: elke Belg stoot 12 tot 16 ton CO2 per jaar uit, voor alle toepassingen samen. Dat komt overeen met maar liefst 12 tot 16 retourvluchten Brussel-New York .

Het Covid-effect

Met het invoeren van telewerk, teleconferenties en de lockdown, die tot meer 'passieve' ontspanning leidt, is het volume onlinedata werkelijk geëxplodeerd – zozeer zelfs dat sommige telefonieoperatoren de maandelijkse downloadlimieten tijdelijk hebben geschrapt, uit 'digitale solidariteit'.

Dit zal alle voornoemde prognoses voor het aandeel van internet in het energieverbruik gegarandeerd nog meer de hoogte in sturen.

Hoeveel verbruikt...

...een e-mail?

Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) stoot tijdens zijn totale levenscyclus 20 g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt. Eén jaar lang 20 e-mails per dag en per gebruiker komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer er 1000 km met de auto wordt afgelegd.

...een internetserver?

Een gewone router verbruikt 10 000 watt (10 kW). Voor een zeer groot datacenter komt dat op bijna 100 miljoen watt (100 MW). Dat is 1/10 van de productie van een thermische centrale. Naast het verbruik dat nodig is om de servers te laten draaien, moeten de elektronische circuits ook nog afgekoeld worden met behulp van een klimaatregelingssysteem.

...een zoekopdracht?

Wanneer u een internetadres zoekt, kost dat 3,4 Wh (0,8 g CO2-equivalent). Maar dat loopt op tot 10 g als de zoekopdracht via een zoekmachine wordt uitgevoerd en vijf resultaten oplevert. In de veronderstelling dat een surfer gemiddeld 2,6 keer per dag op het internet zoekt, kan worden gesteld dat daarbij 9,9 kg CO2-equivalenten per jaar wordt uitgestoten.

...een jaar surfen op het internet?

Surfen op het net vergt voor een doorsnee internetgebruiker jaarlijks ongeveer 365 kWh elektriciteit en 2900 liter water. En dat komt dan weer overeen met de CO2-uitstoot van een auto die 1400 km aflegt.

Waarom is er zoveel elektriciteit nodig voor het internet?

Het bovenmatige stroomverbruik voor de werking van het internet komt gedeeltelijk door structurele problemen of problemen met het ontwerp.

  • Zo is er een overcapaciteit van de webinfrastructuren om gebruikspieken te kunnen opvangen. Een router draait bijvoorbeeld doorgaans op 60% van zijn capaciteit. Zelfs al zijn ze niet geactiveerd, dan nog is die apparatuur even energieverslindend als wanneer ze op volle toeren draait. En ze zijn niet uit te zetten tijdens de daluren.
  • Anderzijds zijn de applicaties op onze smartphone al te vaak inderhaast ontwikkeld om ze vlug op de markt te kunnen brengen. Daardoor zijn ze niet helemaal geoptimaliseerd, waardoor de batterij in één dag leeg raakt en we die vaker moeten opladen.
  • En dan is er nog de internet box die bij ons thuis staat geïnstalleerd. Die heeft geen stopknop en werkt dag en nacht. Hoe komt dat? Inschakelen, initialiseren en verbinding maken duurt doorgaans 90 seconden. Leveranciers gaan ervan uit dat wij, de klanten niet bereid zijn om één keer per dag zo lang te wachten ...

Lees ook:
Hoe verminder ik het energieverbruik van mijn laptop, pc, smartphone en tablet?
Hoe kan ik als internetgebruiker mijn CO2-uitstoot beperken?

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.