Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Stoot ik CO2 uit wanneer ik op internet surf?

Iets opzoeken op het internet, een mailtje sturen of ontvangen of uw Facebook-status bijwerken ... We staan er niet vaak bij stil, maar daar is elektriciteit voor nodig en dat zorgt dan weer voor de uitstoot van broeikasgassen.

Wanneer u op het internet surft, gebruikt u niet enkel een toestel dat rechtstreeks is aangesloten op een stopcontact of batterij, maar ook miljoenen gegevens die zijn opgeslagen op servers. Die servers verslinden veel energie! Hoe komt dat? Door hun werking, maar ook door de manier waarop wij ze gebruiken.

Het internet, een energieslokop? Enkele cijfers...

In 2018 nam informatie- en communicatietechnologie (ICT) ongeveer 6 tot 10 % van het stroomverbruik wereldwijd voor haar rekening. Dat komt neer op 4% van de uitstoot van broeikasgassen. En dat cijfer neemt elk jaar met 5 tot 7 % toe.

Enkele sprekende cijfers:

 • Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) stoot tijdens zijn totale levenscyclus 20 g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt.
 • 1 jaar lang 20 e-mails per dag en per gebruiker komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer er 1.000 km met de auto wordt afgelegd.
 • Een gewone router verbruikt 10 000 watt (10 kW). Voor een zeer groot datacenter komt dat op bijna 100 miljoen watt (100 MW). Dat is een tiende van de productie van een thermische centrale. Naast het verbruik dat nodig is om de servers te laten draaien, moeten de elektronische circuits ook nog afgekoeld worden met behulp van een klimaatregelingssysteem.
 • Wanneer u een internetadres zoekt, kost dat 3,4 Wh (0,8 g CO2-equivalent). Maar dat loopt op tot 10 g als de zoekopdracht via een zoekmachine wordt uitgevoerd en vijf resultaten oplevert. In de veronderstelling dat een surfer gemiddeld 2,6 keer per dag op het internet zoekt, kan worden gesteld dat daarbij 9,9 kg CO2-equivalenten per jaar wordt uitgestoten.
 • Surfen op het net vergt voor een doorsnee internetgebruiker jaarlijks ongeveer 365 kWh elektriciteit en 2900 liter water. En dat komt dan weer overeen met de CO2-uitstoot van een auto die 1400 km aflegt.

De gebreken van het internet

Het bovenmatige stroomverbruik voor de werking van het internet komt gedeeltelijk door structurele problemen of problemen met het ontwerp.

Zo is er een overcapaciteit van de webinfrastructuren om gebruikspieken te kunnen opvangen. Een router draait bijvoorbeeld doorgaans op 60% van zijn capaciteit. Zelfs al zijn ze niet geactiveerd, dan nog is die apparatuur even energieverslindend als wanneer ze op volle toeren draait. En ze zijn niet uit te zetten tijdens de daluren.

Anderzijds zijn de applicaties op onze smartphone al te vaak inderhaast ontwikkeld om ze vlug op de markt te kunnen brengen. Daardoor zijn ze niet helemaal geoptimaliseerd, waardoor de batterij in één dag leeg raakt en we die vaker moeten opladen.

En dan is er nog de internet box die bij ons thuis staat geïnstalleerd. Die heeft geen stopknop en werkt dag en nacht. Hoe komt dat? Inschakelen, initialiseren en verbinding maken duurt doorgaans 90 seconden. Leveranciers gaan ervan uit dat wij, de klanten niet bereid zijn om één keer per dag zo lang te wachten ...

Hoe kan ik als internetgebruiker mijn CO2-uitstoot beperken?

 1. Tracht bestanden minder zwaar te maken als u ze wil doormailen.
 2. Stuur een link door i.p.v. een bijlage en comprimeer grote bestanden.
 3. Verspreid geen kettingmails, petities, grappige afbeeldingen, fakeberichten, hoaxes en andere valse berichten.
 4. Wis regelmatig de e-mails die u niet meer nodig hebt en maak ook de prullenbak leeg.
 5. Schrijf u uit voor newsletters die u niet leest.
 6. Tik het adres van een website rechtstreeks in als u het kent i.p.v. een zoekmotor te gebruiken.
 7. Raadpleeg minder pagina’s door precieze zoekwoorden te gebruiken.
 8. Bewaar sites die u regelmatig bezoekt in uw favorietenlijst.
 9. Er staat een optimalisatiefunctie op uw smartphone. Die schakelt de apps uit die nodeloos draaien op de achtergrond (soms zijn dat tientallen) en maakt zo geheugenruimte vrij zonder daarbij gegevens te wissen. Gebruik die functie regelmatig.

Lees ook: Hoe verminder ik het energieverbruik van mijn laptop, pc, smartphone en tablet?

 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.