Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids
Terug naar het dossier
Isoleer om energie te besparen!

Hoe een bestaande muur isoleren?

Een bestaande muur isoleren kan op verschillende manieren:

 • isoleren aan de buitenkant
 • isoleren aan de binnenkant
 • de spouwmuur isoleren

Welke methode u ook kiest, de grootste zorgvuldigheid is geboden. Slecht aangebrachte isolatie kan immers oorzaak zijn van vochtproblemen of zogenaamde 'koudebruggen', dit zijn punten waar de isolatie onderbroken is.

Zoek eerst uit wat de beste isolatieoplossing is

In de stad, zeker in een appartement, is het makkelijker om een bestaande muur aan de binnenkant te isoleren dan aan de buitenkant. Maar opgelet, slecht aangebrachte isolatie aan de binnenkant kan vervelende gevolgen hebben.

Vermijd vochtindringing 

De hechting tussen muur en isolatie moet 100% zijn en de muur moet volledig waterdicht zijn. Hij moet ook bestand zijn tegen opstijgend vocht en slagregens. Laat een vakman nagaan of alles aan die voorwaarden voldoet vooraleer u de werken aanvat.

Kostprijs

De prijs voor het isoleren van een bestaande muur kan enorm verschillen. Buitenisolatie kost twee keer zoveel als binnenisolatie. 

Enkele voorbeelden:

 • reken op ongeveer 150 € per m² voor buitenisolatie met een houten eindafwerking
 • 70 € per m² voor binnenisolatie met houtvezelplaten en een gipsafwerking.
 • het isoleren van de spouwmuur met minerale wol of pur-schuim kost ongeveer 25 € per m²

De verschillende isolatietechnieken

Isolatie aan de buitenmuur

 • Afwerking met gevelsteen
  Op de buitenmuur worden houtvezelplaten aangebracht. Vervolgens wordt een holle ruimte gelaten, een zgn. spouw, en uiteindelijk wordt afgewerkt met gevelstenen. De spouw kunt u weglaten op voorwaarde dat u een waterafstotend isolatiemateriaal gebruikt zoals kurk in de plaats van houtvezel.
 • Pleisterafwerking
  Isolatieplaten uit houtvezel worden rechtstreeks op de muur geplaatst, waarop dan een gaas en een aanhechtingslaag aangebracht worden. Als laatste stap komt er dan pleister op.
 • Houtafwerking
  Op de muur wordt isolatiemateriaal geplaatst (hennep, glaswol, cellulosevlakken, enz.) gevolgd door houtvezelplaat. De houten eindafwerking wordt op een latwerk geplaatst waardoor een luchtspouw ontstaat.

Isolatie aan de binnenmuur

 • Houtvezelplaten afgewerkt met gips
  op de binnenmuur plaatst u houtvezelplaten. De afwerking gebeurt met gipspleister. Er bestaan panelen met het NaturePlus-label, dat staat voor milieuvriendelijker bouwmaterialen.
 • Houtafwerking
  een isolerende laag (hennep, vlas, cellulosevlokken, enz.) wordt tegen de binnenmuur geplaatst en dan afgedekt met houten panelen. Eventueel voor de afwerking aan te vullen met versterkte of natuurlijke gipsplaat.

Isolatie van de spouwmuur

De spouwmuur is de holte tussen uw buiten -en binnenmuur. Vele woningen beschikken over zo'n muur waar totaal geen isolatie tussenzit. Door kleine gaatjes te boren in de voegen van de muur, kan de spouwmuur met minerale wol of pur-schuim volgespoten worden.  Zo ontstaat er een extra isolatielaag van vaak meer dan 5 cm, afhankelijk van de breedte van de spouw.

Deze isolatietechniek is enkel mogelijk als de spouw volledig vrij is, er mag geen vuil of ander materiaal in de spouw aanwezig zijn om vocht en koudebruggen te vermijden. Laat daarom eerst een onderzoek uitvoeren door een vakman.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.