Inductiekookplaten zijn modern, esthetisch en bieden tal van voordelen. Geen wonder dus dat steeds meer gezinnen en hobbykoks de overstap wagen naar inductie. Toch zijn er ook een reeks nadelen. Hier alvast een overzicht...
Inductiekookplaten werken op elektriciteit. In tegenstelling tot de klassieke elektrische fornuizen die kookpotten opwarmen via geleiding (d.w.z. door contact met een warm oppervlak), werken deze echter via elektromagnetische inductie.
Onder de inductieplaat bevindt zich een koperen wikkeling. Daar gaat de elektrische stroom doorheen bij gebruik van de kookplaat. In aanraking met een oppervlak waarin magnetiseerbaar materiaal is verwerkt (bodem van kookpan of -pot), ontstaat er elektrische stroom in de bodem van de kookpot.
Het is dus de bodem van de kookpot die direct wordt verhit en niet de kookplaat zelf. |
Bij koken op inductie wordt de kookpot of -pan in werkelijkheid met slechts 90 % van de opgewekte energie verhit. Met gas is dat 60 %. Koken op inductie verbruikt dus minder energie.
Gedaan met het wegschuren van ingebrand vuil wanneer een kookpot overkookt. Met inductie branden restjes niet aan op de kookplaat vermits de warmte zich bevindt in de metalen bodem van uw kookpot.
Met inductie is de kans op brandwonden kleiner, want nogmaals: eerst wordt het metaal van de kookpot verhit en pas daarna de kookplaat, door contact. Bij inductie is er geen vlam in tegenstelling tot gas. Meestal kunt u ook een kinderbeveiliging instellen.
De nieuwe modellen van inductiekookplaten bieden een hele reeks interessante functies aan. Zo kunt u:
Het vermogen van inductie valt overigens veel meer te moduleren dan dat van gas. Zo kunt u:
Meestal worden inductiekookplaten tactiel bediend. Ze hebben ook een stijlvolle en moderne look.
Hoe groter uw inductieplaat hoe hoger de prijs. Reken op € 350 à € 400 voor kleinere platen (60 cm breed, 4 kookzones). U telt al gemakkelijk € 2 500 of zelfs meer neer voor grotere platen met toeters en bellen.
Ter vergelijking: een gasfornuis met 4 gaspitten kost tussen 100 en 200 euro.
Hoewel een inductiekookplaat performanter is, zal dit de energiefactuur niet drukken. Voor wie zonnepanelen heeft, kan elektrisch koken interessant zijn om zo de overtollig geproduceerde energie te gebruiken.
Om te kunnen koken op inductie, zijn potten en pannen nodig met een vlakke en gladde bodem uit magnetiseerbaar materiaal. M.a.w., houdt u er een magneet tegen, dan moet die blijven plakken aan de bodem van de kookpot.
Maar wees gerust: uw lievelingskookpot moet daarom nog niet weg. Er bestaan adapters. Die legt u tussen de kookplaat en uw pot of pan. Die accessoires kunnen echter de kooktijd vertragen. |
Elke wikkeling is uitgerust met een kleine koelventilator. Die kan nogal lawaaierig zijn. Dat is vooral het geval wanneer u kookt op een oude en goedkope kookplaat. En nog meer wanneer u de vier kookplaten tegelijkertijd gebruikt.
Met sommige modellen kunt u de vier kookplaten niet tegelijkertijd op volle kracht gebruiken: het toestel gaat automatisch het beschikbaar elektrisch vermogen verdelen over de platen door ze afwisselend de een na de andere maximaal te verhitten. Dat heeft een vertraging van de kooktijd van het geheel tot gevolg.
Er bestaan verschillende modellen van inductiekookplaten:
In het tweede geval zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen nodig om de aansluiting in alle veiligheid uit te voeren.
Kortom: u neemt best een professional in de arm.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.