Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een EAN-code? En wat is het nut ervan?

Een EAN-code is een unieke cijfercombinatie waarmee een voorwerp op basis van een Europees systeem wordt geïdentificeerd ('EAN' staat voor 'European Article Numbering').

Als je gaat winkelen, zie je die cijfers bij de streepjescode staan. Op die manier kunnen producten zonder vergissingen worden geïdentificeerd.

EAN-codes worden ook gebruikt om een leveringspunt voor gas of elektriciteit te identificeren en tellen in dat geval 18 cijfers. In Brussel beginnen de ean-codes voor de gas- en elktriciteitsmeters met 5414489. Deze codes zijn onmisbaar bij alle interacties met jouw energieleverancier of netbeheerder.

De EAN-code is gekoppeld aan een plaats en niet aan een persoon

Voor elk leveringspunt en voor elke energievorm bestaat een unieke EAN-code van achttien cijfers. Als je zowel voor elektriciteit als aardgas klant bent, heb je dus twee EAN-codes. Om je codes te kennen, hoef je alleen maar jouw energiefactuur te raadplegen of Sibelga een telefoontje te geven.

De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter.

Een nieuwe meter heeft een ander nummer dan de oude die wordt vervangen. De EAN-code verandert echter niet aangezien het leveringspunt hetzelfde blijft. Alleen als de gas- of elektriciteitsinstallatie volledig wordt vernieuwd, kan de EAN-code veranderen. In dat geval deelt Sibelga jou het nieuwe nummer mee.

EAN-codes: nuttig als je verhuist

  • Deze codes zijn niet gekoppeld aan jezelf maar aan de leveringspunten op een specifiek adres. Het zijn dus geen klantnummers. Wanneer je verhuist, neemt u deze codes dus niet mee zoals een nummerplaat wanneer je een andere auto koopt.
  • Aangezien EAN-codes aan de leveringspunten blijven gekoppeld, moet je dus aan de vorige bewoner van jouw nieuwe stek vragen om de EAN-codes van de woning mee te delen (zie ook vraag: Wat moet ik doen als ik verhuis?). Op jouw beurt moet je dus ook de EAN-codes van je oude huis of appartement meedelen aan de nieuwe bewoner. Iedereen moet namelijk zijn nieuwe EAN-codes meedelen aan zijn energieleverancier.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.