Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Is de controle van mijn verwarmingsketel verplicht?

Ja, net als in de overige gewesten is ook in Brussel een regelmatige controle van cv-ketels verplicht, en dit ongeacht de brandstof.

Frequentie

 • Vaste brandstoffen (pellets, hout, steenkool): 1 x per jaar
 • Vloeibare brandstoffen (stookolie, olie): 1 x per jaar
 • Gasvormige brandstoffen (aardgas, butaan, propaan): om de 2 jaar 

Concreet gaat het bij Brusselse particulieren veelal om aardgas en stookolie. Maar opgelet, want in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest bestaat er nog een andere specifieke verplichting!

Als de ketel ouder is dan 15 jaar (het bouwjaar staat vermeld op het kenplaatje), moet de eigenaar een diagnose door een professional laten uitvoeren. Die moet wel erkend zijn door Leefmilieu Brussel.

Controle enkel geldig met erkende technici

Voor de controle van gasketels moet de technicus een Cerga-erkenning op zak hebben. Gaat het om een ketel op stookolie, dan moet de technicus een erkenning van het Gewest voor vloeibare brandstoffen kunnen voorleggen. U vindt een volledige lijst op :

Kijk zeker ook eens op :

Het kan best zijn dat u hiervoor ook bij uw energieleverancier terechtkunt. Sommige gas- en elektriciteitsleveranciers bieden nu ook een bepaalde dienstverlening aan. Dat varieert van isolatiewerken, verbruiksanalyse tot herstellingen en de controle van uw ketel. Voordeel is dat het gaat om maandelijkse betalingen. En dat u zelf niet meer hoeft te denken aan het maken van een afspraak. Raadpleeg de website van uw huidige leverancier om na te gaan of hij deze dienst aanbiedt.

De technicus moet u een conformiteitsattest bezorgen dat u 2 jaar bewaart.

Tip: maak een afspraak tijdens de zomer. Technici zijn dan meer beschikbaar en uw verwarmingsinstallatie ligt toch stil.

Controle of onderhoud?

Beide gaan hand in hand: de controle is verplicht, het onderhoud niet. Toch raden fabrikanten het sterk aan om een lange levensduur van het apparaat en een probleemloze werking te garanderen.

Merkt de technicus bij de controle een of andere anomalie op zoals een defect, slijtage of verontreiniging, dan zal hij dat uiteraard verhelpen. Hij reinigt, veegt de schoorsteen, vervangt, repareert en regelt alle onderdelen zoals vereist. In de praktijk gebeurt er bij een controle dus ook steeds een onderhoud. Over het algemeen heeft men het trouwens over het ‘verplichte onderhoud’ terwijl het dus ‘verplichte controle’ zou moeten zijn.

Wat kost een controle?

 • Voor gas €110 à 125 incl. btw plus eventueel de verplaatsing.
  De technicus moet de brander controleren en afstellen, de schoorsteen en de trek controleren (maar ze niet vegen), de druk nagaan, enz. Een controle met onderhoud neemt zo’n 1u30 à 2u30 in beslag naargelang de staat van de ketel.
 • Voor stookolie € 150 à 185 incl. btw.
  De controle met onderhoud omvat het schoorsteenvegen en een vervanging van de sproeier. De technicus moet ook de brander controleren en afstellen en de ketel reinigen.

De prijs kan wat meer bedragen als de technicus een onderdeel moet vervangen. De kosten voor controle en onderhoud zijn voor rekening van de huurder.

Controle vergeten? Boete en overconsumptie…

 • Bij nazicht riskeert u een boete.
 • Maar het zal vooral uw ketel zijn die u de rekening voorschotelt : 5 à 12 % rendementsverlies en een snellere slijtage.
 • In geval van brand zal de verzekering nagaan of u wel een controle heeft laten uitvoeren. Is dit niet zo, dan zal de tussenkomst van uw verzekeringsmaatschappij een pak minder bedragen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.