Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoe bestrijdt u vocht in een woning?

Een vochtprobleem lost helaas niet vanzelf op. Grijp dus zo snel mogelijk in. Zo voorkomt u niet alleen schade aan uw gezondheid en uw woning, maar vermijdt u ook extra kosten. 

Hier alvast enkele stelregels om voorgoed komaf te maken met vochtproblemen.

Eerst en vooral: verluchten!

Door de ramen een paar minuten te openen, kan uw woning drogen. Dat is bijzonder efficiënt in de winter, want koude lucht is droger dan warme lucht.

Tip: verlucht kort maar krachtig! Zet een raam liever zo'n 5 à 10 minuten helemaal open, dan het de hele dag op een kier te laten staan.

Desnoods laat u het flink tochten door elders ook een ander raam wijd te openen. Dat is een pak efficiënter, want de lucht wordt ververst terwijl er minder energie verloren gaat.

De warmte die uw centrale verwarmingssysteem voortbrengt, wordt namelijk ook in de binnenmuren en de meubels opgeslagen. Door kort te verluchten is er onvoldoende tijd om die warmte te laten ontsnappen.

Een oplossing voor elk probleem

Er bestaan verschillende oplossingen, afhankelijk van de oorzaak van uw vochtprobleem. De eerste stap is dus opsporen welk(e) element(en) verantwoordelijk is(zijn) voor uw vochtprobleem

Insijpeling van regenwater behandelen

Bel een dakwerker en laat hem het dak en de regenpijpen nakijken. Hij zal de nodige reparaties uitvoeren.

Opstijgend vocht behandelen

Jammer genoeg moet u in dit geval rekening houden met grote werken. Er moet een barrière worden geplaatst of een dichtingsproduct onderaan in de muren worden geïnjecteerd.
Vermijd producten die u aan de oppervlakte moet aanbrengen: ze onttrekken het probleem alleen maar aan het oog.

Condensatie behandelen

Ventileer om het water dat vrijkomt af te voeren en te beperken. Let op, dat is niet hetzelfde als verluchten

U kunt ook een MV-installatie (mechanische ventilatie) met warmterecuperatie laten plaatsen tijdens uw verbouwingswerken.


Ontdek hier meer info over de verschillende ventilatiesystemen
.

Ventileer ook 's zomers!

De wetten van de fysica bepalen dat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. Het is dus uiterst belangrijk om bij warm weer uw keuken, badkamer en uw huis in het algemeen te ventileren. Anders ontstaat er bij de minste verkoeling, bijvoorbeeld ’s nachts, condensatie op de muren. Let dus op voor vorming van schimmels, die goed gedijen op warme, donkere plekken, bijvoorbeeld achter uw kasten!

Maar hoe kunt u ventileren zonder dat het te warm wordt? De systemen voor gecontroleerde mechanische ventilatie (GMV) zijn uitgerust met een automatische bypass die de warmtewisselaar uitschakelt wanneer nodig. Dat zorgt ervoor dat:

  • de koudere buitenlucht ’s nachts niet wordt verwarmd door de uitgaande lucht (zoals in de winter), zodat het huis lichtjes afkoelt wanneer het warm is.
  • de warmere buitenlucht die overdag binnenkomt een deel van zijn calorieën afgeeft aan de relatief koelere binnenlucht die naar buiten wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het te warm wordt door de ventilatie.

Gecontroleerde mechanische ventilatie kan ook uitgerust worden met een koelgroep. Die zal 's zomers de binnenkomende lucht afkoelen waardoor het in huis ook frisser wordt. Toch kan dit geen echte airco vervangen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.