Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat is een dampscherm?

Een dampscherm is een dampremmende folie die perfect waterdicht is (niet te verwarren met een dampopen folie!), zodat het vocht dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is, niet door het scherm kan dringen.

Waartoe dient een dampscherm?

Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren.

Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht. Zo wordt bij een houtstructuur aantasting door rot of schimmels vermeden.

Soorten dampschermen

Dampschermen bestaan in verschillende vormen.

  • een folie (polyethyleen) is het meest voorkomend
  • aluminium of gealumineerd papier wordt ook vaak gebruikt bij isolatiematerialen, kijk maar naar flensdekens of isolatieplaten met een cachering.
  • een laatste oplossing is een bitumineuze laag

Voor welke ruimtes?

Een dampscherm is vooral aangewezen bij daken die een weinig waterdamp doorlatende laag bevatten. Dat is zo bij de meeste onderdaken van hellende daken en bij platte daken. Verder is zo’n scherm zinvol boven slecht geventileerde keukens en badkamers en bij buitenmuren die weinig damp doorlaten, bijvoorbeeld verglaasde baksteen.

Is er twijfel over de noodzaak van een dampscherm, speel dan op zeker! De kostprijs voor een dampscherm is verwaarloosbaar, maar kan voorkomen dat de investering in de beschermde materialen waardeloos wordt.

Perfect plaatsen

Het plaatsen van een dampscherm is absoluut geen specialistisch werk. Maar het vraagt de nodige zorg en aandacht tijdens de plaatsing.

Wanneer het dampscherm isolatie beschermt, moet het altijd onder het isolatiemateriaal geplaatst worden. Pas dan blokkeert het de vochtige lucht (van in uw woning) voordat ze een koude zone bereikt waar de waterdamp kan condenseren.

Het dampscherm doet alleen wat het hoort te doen wanneer het perfect geplaatst is.

Belangrijkste aandachtspunten bij de plaatsing: 

  • kleef alle naden en nietgaatjes nauwkeurig af
  • zie erop toe dat aansluitingen met andere gebouwdelen nauwkeurig afgekit worden. 
  • vermijd het doorboren van het dampscherm met leidingen of buizen. Is dit echt onmogelijk? Gebruik dan aangepaste manchetten om een perfect luchtdichte doorvoer te maken.

Wat is een dampopen folie?

Dit zijn dak- en gevelfolies die toegepast worden aan de buitenzijde van de constructie. Dampopen folies hebben een waterkerende en een dampdoorlatende functie: 

  • Ze beschermen enerzijds de constructie van buitenaf tegen regen, sneeuw, wind en andere weersinvloeden.
  • Anderzijds zorgen ze dat vocht wat onverhoopt de constructie is binnengedrongen, kan verdampen zonder de isolatie te beschadigen.

In tegenstelling tot een dampscherm is een dampopen folie dus dampdoorlatend zodat het vocht dat zich in huis heeft opgehoopt, kan ontsnappen.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.