Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoeveel verbruikt een computer? En hoeveel CO2 vertegenwoordigt dat?

Het stroomverbruik van een computer verschilt naargelang het om een desktop of een laptop gaat:

 • Een desktop die 8 uur per dag draait verbruikt bijna 600 kWh en heeft een CO2-uitstoot van 175 kg per jaar. (voor een computer met een vermogen van 200 W - luidsprekers en printer inbegrepen).
 • Een laptop die 8 uur per dag draait verbruikt tussen 150 en 300 kWh en een CO2-uitstoot tussen 44 en 88 kg per jaar. (voor een laptop met een vermogen tussen 50 en 100 W , afhankelijk van het model)
 • In stand-bymodus valt het verbruik van zowel een desktop als een laptop terug tot ongeveer 1/3. Dit maakt onderdeel uit van uw sluipverbruik

Let op het stand-byverbruik!

Het stroomverbruik van een computer is vanzelfsprekend afhankelijk van het model en het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Zo verbruikt een laptop 1/3 van wat een desktop aan energie opslurpt:

 • Een complete desktop verbruikt gemiddeld 200 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik. Dit is de som van het gemiddelde verbruik per uur van de computer zelf (171 W), de internetmodem (10 W), de printer (5W) en de luidsprekers (20 W). Als we ervan uitgaan dat een computer acht uur per dag draait, komt het jaarverbruik op 600 kWh. Dit vertegenwoordigt een CO2-uitstoot van ongeveer 175 kg per jaar, d.i. 1,75% van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Belg.
 • Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar. Dit komt neer op een CO2-uitstoot tussen 44 en 88 kg per jaar (ofwel tussen 0,44 en 0,88% van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Belg).
 • In stand-by valt het verbruik van een computer, zowel van een desktop als van een laptop, terug tot ongeveer een derde. Door het scherm in stand-by te zetten wordt het verbruik ervan met 15% verlaagd. Als het scherm volledig wordt uitgezet, wordt natuurlijk geen energie meer verbruikt.
 • Ook al is het internet een virtuele ruimte, het gebruik ervan vereist ook energie en is verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot. Denk er eens over na!

Enkele tips om energie te besparen

 1. Schakel de luidsprekers uit als u ze niet gebruikt.
 2. Schakel de printer tussendoor uit.
 3. Zet het scherm uit als u even niet op uw pc werkt.
 4. Schakel uw computer uit of zet hem in stand-by als u meer dan 30 minuten niet op uw pc werkt. Met een stekkerdoos kunt u al uw informaticamaterieel trouwens gemakkelijk uitschakelen.
 5. Geef de voorkeur aan een laptop i.p.v. een desktop.
 6. Schakel de modem ’s nachts uit.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijk praktische energieweetjes.

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid, wij hechten veel belang aan je privacy.

Tips om energie te besparen!

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid, wij hechten veel belang aan je privacy.