Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Hoeveel verbruikt een computer? En hoeveel CO2 vertegenwoordigt dat?

Het stroomverbruik van een computer verschilt naargelang het om een desktop of een laptop gaat:

  • Een desktop die 8 uur per dag draait verbruikt bijna 600 kWh en heeft een CO2-uitstoot van 175 kg per jaar. (voor een computer met een vermogen van 200 W - luidsprekers en printer inbegrepen).
  • Een laptop die 8 uur per dag draait verbruikt tussen 150 en 300 kWh en een CO2-uitstoot tussen 44 en 88 kg per jaar. (voor een laptop met een vermogen tussen 50 en 100 W , afhankelijk van het model)
  • In stand-bymodus valt het verbruik van zowel een desktop als een laptop terug tot ongeveer 1/3. Dit maakt onderdeel uit van uw sluipverbruik

Let op het stand-byverbruik!

Het stroomverbruik van een computer is vanzelfsprekend afhankelijk van het model en het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Zo verbruikt een laptop 1/3 van wat een desktop aan energie opslurpt:

  • Een complete desktop verbruikt gemiddeld 200 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik. Dit is de som van het gemiddelde verbruik per uur van de computer zelf (171 W), de internetmodem (10 W), de printer (5W) en de luidsprekers (20 W). Als we ervan uitgaan dat een computer acht uur per dag draait, komt het jaarverbruik op 600 kWh. Dit vertegenwoordigt een CO2-uitstoot van ongeveer 175 kg per jaar, d.i. 1,75% van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Belg.
  • Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar. Dit komt neer op een CO2-uitstoot tussen 44 en 88 kg per jaar (ofwel tussen 0,44 en 0,88% van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Belg).
  • In stand-by valt het verbruik van een computer, zowel van een desktop als van een laptop, terug tot ongeveer een derde. Door het scherm in stand-by te zetten wordt het verbruik ervan met 15% verlaagd. Als het scherm volledig wordt uitgezet, wordt natuurlijk geen energie meer verbruikt.
  • Ook al is het internet een virtuele ruimte, het gebruik ervan vereist ook energie en is verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot. Denk er eens over na!

Lees ook: 'Hoe verminder ik het energieverbruik van mijn laptop, pc, smartphone en tablet?'

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.