Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids
Terug naar het dossier
De warmtepomp van a tot z

Kan je een appartement ook verwarmen met een warmtepomp?

Ja, een warmtepomp (WP) kan een efficiënte en zeer energiezuinige oplossing zijn voor het verwarmen van een appartement, zelfs bij renovatie. Houd wel rekening met een paar bijzonderheden om de geknipte oplossing te vinden.

Verwarmen met een warmtepomp, hoe werkt dat?

Het algemene principe van de warmtepomp is als volgt:

  1. Er wordt warmte-energie uit de omgeving gehaald (lucht, bodem, grondwater of een waterloop).
  2. Die warmte wordt vrijgegeven in een gebouw. Hetzij als warme lucht, hetzij in de vorm van warm water (in radiatoren of vloerverwarming).

Voordeel: zeer lage werkingskosten

Een warmtepomp heeft een belangrijk economisch en ecologisch voordeel:

  • Ze haalt gratis energie uit de omgeving en verbruikt daarvoor zeer weinig ‘te betalen’ energie (elektriciteit of gas).
  • De werkingskosten zijn dus laag.

Nadeel: een aanzienlijke investering

Een warmtepomp heeft als nadeel dat ze meer kost dan een klassieke cv-installatie met een hoogrendementsketel. Deze hogere investering verdient u wel sneller terug, want een warmtepomp is zuiniger dan een cv-ketel.

Warmtepomp in een appartement: enkele aandachtspunten

In het specifieke geval van een appartement zijn uw keuzemogelijkheden qua warmtepomp wellicht beperkt. U hangt namelijk vast aan een reeks beperkingen. Met deze elementen moet u rekening houden bij de keuze van de geknipte oplossing.

Is uw woning voldoende geïsoleerd? 

Een warmtepomp is enkel efficiënt in een zeer goed geïsoleerde woning. Het is zinloos om over te stappen op een andere verwarmingsmethode zolang de thermische isolatie van uw gebouw of appartement ontoereikend is.

Welke mogelijkheden zijn er voor het plaatsen van de leidingen? 

Bij renovatie (tenzij het om een ingrijpende verbouwing gaat) is het vaak niet mogelijk om achteraf de verzonken leidingen van een luchtverwarmingssysteem of leidingen in de vloer te plaatsen.

In de meeste gevallen blijft de keuze dus beperkt tot warmtepompen die warm water produceren, maar geen warme lucht. Dit water wordt naar de bestaande radiatoren of ventilatorconvectoren gestuurd. Wel kan het zijn dat krachtigere of een groter aantal radiatoren nodig zijn om te compenseren dat de warmtepomp op een lagere temperatuur werkt dan een cv-ketel.

In een studio kan één wisselaar aan het plafond (vergelijkbaar met een airconditioning) volstaan. In dit geval gaat het trouwens om hetzelfde toestel: een omkeerbare airco die zowel warmte als koude kan produceren.

Welk type sensor plaatsen?

In een appartement is er doorgaans geen stuk grond om een bodemsensor in te graven of een boring uit te voeren, laat staan een waterloop of vijver om een sensor in onder te dompelen. Bij een installatie in mede-eigendom kunt u overwegen om de eventueel beschikbare grond te gebruiken.

In een appartement is de meest toegankelijke externe warmtebron dus de omgevingslucht. Zo'n warmtepomp is goedkoper dan de andere modellen en eenvoudig te installeren.

Waar installeer ik de warmtewisselaar?

De wisselaar (de buitenunit van de warmtepomp) kan op een binnenplaats, dak of terras worden geïnstalleerd. U kunt deze unit zelfs aan een gevel bevestigen.

Denk er wel aan dat dit stedenbouwkundig misschien niet mag en dat het lawaai van de unit de buren kan storen (die produceert ongeveer evenveel lawaai als een elektrische tandenborstel, namelijk 50 dB).

Hoeveel vermogen is er nodig?

Gezien het klimaat in ons land is het rendement van de lucht/water-warmtepomp iets lager dan dat van andere soorten warmtepompen. Maar dat is geen reden tot overdimensioneren. Dat is niet alleen duurder, het zal ook maar af en toe zijn volle vermogen afgeven.

Het is beter om precies het vereiste vermogen te installeren en bijverwarming te voorzien die alleen werkt op die enkele zeer koude dagen van het jaar, of gedurende een paar uur in de badkamer.

Met of zonder warmwaterproductie?

Het sanitair warm water kunt u laten produceren door de verwarmingswarmtepomp en opslaan in een boiler.

Een andere mogelijkheid is om die functies te scheiden en de warmwaterboiler behouden als deze krachtig genoeg is. Nog een optie: installeer een aparte warmtepompboiler. Dat is eigenlijk een afzonderlijke kleine warmtepomp die uitsluitend voor de productie van sanitair warm water zorgt.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.