Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids
Terug naar het dossier
Alles over groen rijden

Is de installatie van een laadpaal voor mijn elektrische wagen een goed idee?

Thuis een laadpaal installeren voor uw elektrische wagen heeft voordelen zowel op ecologisch, technisch als economisch vlak. Toch moet u ook rekening houden met een aantal technische vereisten zoals het aansluitingsvermogen van uw woning.

Om u te helpen de juiste vragen te stellen, zorgde Sibelga voor een handige checklist waarin alle nodige elementen zijn opgenomen. Maar voor u beslist om echt de stap te zetten, volgen hierna de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. 

Optie 1: Geen laadpaal

Constructeurs van elektrische wagens hebben doorgaans kabels ter beschikking met een adapter waarmee u uw wagen 's nachts kunt opladen via een gewoon stopcontact.

Hebt u thuis zonnepanelen? Dan kunt u deze elektriciteit ook gebruiken om uw wagen overdag op te laden. U hoeft dus niet noodzakelijk te investeren in een laadpaal voor thuis.

U kunt uw elektrische wagen eveneens opladen in een benzinestation of misschien aan een laadpaal in uw bedrijf. Daar kan u uw wagen meestal sneller opladen.

Optie 2: Een laadpaal installeren

Als uw elektriciteitsinstallatie het toelaat, biedt de investering in een laadpaal tal van voordelen:

  • ecologisch: met een laadpaal daalt de laadtijd naar minder dan 6 uur (tegenover 10 uur met een klassiek stopcontact). Hebt u ook zonnepanelen, dan kunt u deze hernieuwbare energie voor 100% gebruiken om uw wagen op te laden.
     
  • veilig en doeltreffend: laadpalen voor thuis zijn zo ontworpen dat ze meer vermogen leveren dan een eenvoudig stopcontact, maar zonder risico op verhitting. De laadpaal wordt immers geïnstalleerd op een speciaal daartoe voorziene en beschermde kring aan het begin van de installatie en met een eigen automatische schakelaar en differentieelschakelaar 30 mA. Er is dus geen kunstmatige beperking van de stroomsterkte om oververhitting te vermijden, terwijl dat bij de adapter-lader die bij uw wagen wordt geleverd wel het geval is.
     
  • zuinig: elektriciteit thuis kost minder dan de elektriciteit aan openbare of gedeelde laadpalen. Als u zonnepanelen hebt, is de elektriciteit zelfs helemaal gratis!
     
  • technisch: een laadpaal kan uitgerust zijn met interessante en 'slimme' functionaliteiten. Zo kan het vermogen automatisch dalen als er andere grote toestellen ingeschakeld zijn of kan het opladen worden uitgesteld naar een gunstiger tijdstip. Een laadpaal kan bovendien de automatische overdracht  van de laadgegevens beheren via het internet of de energiestromen tussen het elektriciteitsnet en de elektriciteitsinstallatie.
Om een halfsnelle of snelle laadpaal te kunnen installeren, is er een driefasige aansluiting nodig van 400 V met nulleider.

In Brussel zijn de meeste aansluitingen echter eenfasig 230 V zonder nulleider. Dit kan opgelost worden door eerst uw aansluiting aan te passen naar een driefasige 230V en vervolgens een autotransformator te installeren die deze 230V omzet naar 400 V.

Meer info op de website van Sibelga

Sommige energieleveranciers bieden de installatie van een laadpaal bij u thuis aan. De kostprijs schommelt tussen € 300 en € 1000 naargelang de kenmerken van de aansluiting. Uw elektricien kan overigens ook zorgen voor de laadpaal en de installatie. 

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.