Huurders en eigenaars hebben diverse verplichtingen in verband met de gas- en elektriciteitsinstallaties. De algemene regel is dat normale slijtage ten laste is van de huurder en dat defecten ten laste zijn van de eigenaar.
Als u de lijst met uw belangrijkste rechten en verplichtingen kent, voorkomt u eventuele conflicten of in het slechtste geval dat u voor de rechtbank moet verschijnen.
Wat te doen met gas en elektriciteit wanneer ik mijn intrek neem in een woning?
Begin met een nieuw leveringscontract voor elektriciteit en/of gas af te sluiten met de energieleverancier van uw keuze. Als de energielevering in de huurprijs inbegrepen is, loopt u twee risico’s:
-
Als de eigenaar de energiefacturen niet tijdig betaalt, loopt u het risico dat uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting van de ene op de andere dag wordt afgesloten.
-
Niets garandeert u dat u van het goedkoopste gas- en elektriciteitstarief op de markt geniet.
Vergeet niet dat u kunt besparen op uw energiefactuur door de concurrentie te laten spelen, de prijzen te vergelijken en het aanbod te kiezen dat u het best past.
Wat zijn mijn rechten en verplichtingen als huurder?
Zorg ervoor dat het lokaal waar de meters zich bevinden toegankelijk en goed verlucht is; laat uw gasketel regelmatig onderhouden; laat uw elektrische boiler regelmatig controleren; ontlucht uw radiatoren, … Waaraan moet u aandacht besteden zolang u in de woning woont ? Hier alvast een (niet-limitatieve) lijst met uw rechten en verplichtingen:
-
Zorg ervoor dat het lokaal droog en goed verlucht is.
-
Houd de ruimte netjes en let erop dat de meterstanden goed leesbaar zijn.
-
De meters moeten vrij en gemakkelijk bereikbaar zijn.
-
Bij problemen (schade, overstroming, ...) moet u de eigenaar verwittigen.
-
Laat op uw kosten de periodieke controle uitvoeren (om de 2 jaar verplicht in Brussel) door een gastechnicus die door Leefmilieu Brussel erkend is.
-
Bij die controle zal hij ook het onderhoud van de ketel uitvoeren.
-
Vraag hem in het kader van de overschakeling naar rijk gas of de verwarmingsketel daarvoor geschikt is en breng uw eigenaar op de hoogte, die de nodige aanpassingen moet laten uitvoeren.
-
De technicus zal u een attest geven, waarvan u een kopie aan de eigenaar moet bezorgen.
-
Als de verwarmingsketel moet worden hersteld, moet u de eigenaar hiervan op de hoogte brengen. Hij moet de herstelling betalen.
-
Laat op uw kosten de periodieke controle uitvoeren (om de 2 jaar verplicht in Brussel) door een gastechnicus die door Leefmilieu Brussel erkend is.
-
Vraag hem in het kader van de overschakeling naar rijk gas of de boiler daarvoor geschikt is en breng uw eigenaar op de hoogte, die de nodige aanpassingen moet laten uitvoeren.
-
Bij de controle van de verwarmingsketel zal de technicus ook de schoorsteen controleren (en indien nodig vegen).
-
Vergeet niet uw schoorsteen om de drie jaar te laten vegen als u met hout verwarmt, ook als dit enkel bijverwarming is.
-
Bescherm uw verwarmingsinstallatie tegen vorst.
-
Houd u aan de gebruiksvoorwaarden van de fabrikant van de verwarmingsketel, de elektrische boiler of de boiler op gas.
-
Verwarm de woning voldoende om ze in goede staat te houden.
-
Ontlucht uw radiatoren regelmatig.
Hoe moet ik mijn elektriciteitsinstallatie onderhouden?
-
Hiervoor zijn er geen specifieke verplichtingen, u moet enkel eventuele problemen of defecten aan de eigenaar melden.
-
Overbelast de elektriciteitsinstallatie niet.
-
Als u bijkomende leidingen plaatst, moeten ze aan de reglementering voldoen.
Wat met lampen, stopcontacten, lampfittings en schakelaars?
-
Vervang defecte of beschadigde lampen, stopcontacten, schakelaars en lampfittings op uw kosten.
Hoe onderhoudt u de elektrische apparaten die de eigenaar u ter beschikking stelt?
-
Als de huurovereenkomst u elektrische apparaten ter beschikking stelt, moet u ze gebruiken en onderhouden volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
-
Een elektrische boiler ontkalken of het onderhoud (dichtingen, filters, …) van een airconditioning of mechanische ventilatie is ten laste van de huurder.
Wat te doen met gas en elektriciteit als ik verhuis?
Vraag de nieuwe huurder een energieovernamedocument in te vullen. Dit document moet worden ingevuld wanneer een nieuwe bewoner de elektriciteits- en/of aardgaslevering op zijn naam overneemt.
Als noch de eigenaar, noch de nieuwe bewoner dit document wil ondertekenen, neem dan contact op met uw distributienetbeheerder (DNB) en dien een aanvraag tot afsluiting van de meter in (volledig gratis). Zo voorkomt u dat het gas- en elektriciteitsverbruik na uw vertrek aan u wordt gefactureerd.