Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Is een micro-wkk of warmtekrachtkoppeling interessant voor particuliere woningen?

Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt met één enkele brandstof (meestal aardgas).

Dergelijke installaties nemen heel wat plaats in en zijn in principe dan ook bedoeld voor grote gebouwen met een aanzienlijke warmtebehoefte, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen en fabrieken.

Daar waar de techniek in de industrie en de tuinbouw reeds decennia wordt toegepast, staat de micro-wkk, de versie gebruikt voor huishoudens, evenwel nog in de kinderschoenen.

Werking micro-wkk

Een micro-warmtekrachtkoppeling werkt net als een conventionele cv-ketel, d.w.z. op het moment dat de warmtevraag zich voordoet. Net als bij een gewone wkk zal het toestel met één enkele brandstof warmte en tegelijk eveneens elektriciteit opwekken. Bovendien voorziet het toestel ook in sanitair warm water.

Lees ook 'Wat is een warmtekrachtkoppeling'

Soorten technologieën

Er bestaan 3 verschillende technologieën voor micro-wkk:

Met Stirlingmotor (met externe verbranding)

Deze motor wordt aangedreven door warmte die ontstaat uit verbranding. Hij zet vervolgens op zijn beurt een generator in gang die elektriciteit produceert.

De elektriciteit die de micro-wkk zo opwekt, volstaat voor een groot deel van het eigen elektriciteitsverbruik. Bij overproductie kan de elektriciteit op het net worden geplaatst, net zoals bij zonnepanelen.

Met motor met interne verbranding

Deze technologie werkt volgens hetzelfde principe als de zuigermotoren van benzinewagens. De warmte die daarbij vrijkomt wordt aangewend om het gebouw te verwarmen, terwijl de mechanische energie dient om elektriciteit te produceren via een alternator.

Dit type micro-wkk ziet men vaak in appartementsgebouwen.

Met brandstofcellen

Hierbij wordt vanuit aardgas eerst waterstof geproduceerd. Daarna, als die waterstof in contact komt met zuurstof, zorgt een elektrochemische reactie ervoor dat elektriciteit en warmte worden opgewekt.

Dit is dus een zeer milieuvriendelijk proces, waardoor de CO2-uitstoot tot de helft minder kan bedragen dan bij traditionele systemen.

Toekomstmuziek?

Micro-warmte-krachtkoppeling is een techniek die op termijn een antwoord zou kunnen bieden op de toenemende vraag naar decentrale energieopwekking, want die speelt nu eenmaal een cruciale rol bij de energietransitie.
Als de micro-wkk technologie zich verder blijft ontwikkelen, zullen deze toestellen in de toekomst wellicht ook voor woningen met een grote warmtevraag rendabel zijn.

Een interessante evolutie om op te volgen, dus, maar voorlopig is het toch nog even wachten op verdere innovaties voor huishoudelijk gebruik.

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.