Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Is een eigen windmolen een goed alternatief voor zonnepanelen?

Nee. In België, en in Brussel in het bijzonder, kan je beter hernieuwbare energie produceren met zonnepanelen dan te investeren in een windmolen.

De toekomst voor particuliere windmolens zag er rooskleurig uit. Tot zonnepanelen massaal hun intrede deden. En vooral sinds die goedkoper geworden zijn (de prijs ligt inmiddels 3 of 4 keer lager), is het enthousiasme behoorlijk getemperd. 

Kleine windmolens : onzekere opbrengst

1. Te weinig wind in België voor kleine windmolens

Kleine windturbines voor particulieren zijn pas zinvol als de plaatselijke windkracht groot genoeg is. En net daar wringt het schoentje. In Belgie is het windaanbod op een hoogte van 10 tot 15 m (maximaal toegelaten ashoogte voor die windmolens) vrij beperkt. Vandaar de geringe rendabiliteit.

De gemiddelde windsnelheid kan in België variëren van 6 à 7 m/s aan de kust, tot zo’n luttele 2 à 4 m/s in Hoog-België (bron: website van het ’KMI). En da’s niet voldoende. Bovendien wekken de meeste windmolens geen elektriciteit meer op zodra de windsnelheid minder dan 3 m/s bedraagt.

2. Particuliere windmolens produceren onvoldoende elektriciteit

Uit tests met kleine windturbines in Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de werkelijke opbrengst 15 tot 17 keer lager ligt dan de maximale capaciteit die de fabrikanten vooropstellen.

3. Vergunning windmolen moeilijk te verkrijgen in Brussel

Voor elke windmolen is een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dat blijkt niet eenvoudig te zijn. De beslissing hangt namelijk af van de gemeenten zelf, en er zijn geen duidelijke richtlijnen.

In de buurt van de luchthaven kan het bovendien nog ingewikkelder zijn om die vergunning te verkrijgen.

Waarom geen kleine windmolens in Brussel? 

Kleine windmolens op geringe hoogte plaatsen bij particulieren in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, is niet ideaal. Door de aanwezigheid van naburige gebouwen en windturbulenties die typisch zijn voor stedelijk gebied, bieden ze weinig energierendement. Ook het feit dat er in steden sowieso een zwakkere windkracht is dan in landbouwzones, is een beperking.

Op hoge torens daarentegen, lijkt de rendabiliteit van windmolens met een lage of middelgrote capaciteit in theorie een veelbelovende optie te zijn. Dat is alleszins het resultaat van een studie waarbij de wind op verschillende plaatsen in het gewest werd gemeten (zie: Het potentieel van stadswindmolens in Brussel op de website van Leefmilieu Brussel).

De interessantste optie: zonnepanelen

In vergelijking met fotovoltaïsche panelen, kan je met een windmolen dag en nacht, het hele jaar door en zelfs in de winter, elektriciteit produceren.

In theorie vullen zonne- en windenergie elkaar dus aan. Maar in de praktijk zijn vooral grote windmolens interessant. Voor particulieren zijn zonnepanelen dan weer een betere keuze.

Geen vergunning nodig

Dankzij de eenvoudigere administratieve procedures in de drie gewesten, is het makkelijker geworden om zonnepanelen te installeren. Voor panelen op het dak is geen stedenbouwkundige vergunning vereist.

Geen terrein nodig

Wie een windmolen wil plaatsen, moet terrein vrijhouden voor rond de mast. Dat probleem stelt zich niet bij zonnepanelen: een dak zonder schaduwvorming volstaat.

Installatiekost gedaald

De installatiekost voor panelen is spectaculair gedaald in enkele jaren tijd. Dat is niet het geval voor windmolens.

Levensduur van 30 jaar 

Een fotovoltaïsche installatie kan gedurende meer dan 30 jaar stroom opwekken. En dat zonder enig ander onderhoud dan een occasionele reiniging of een vervanging van de omvormer om de 12 jaar gemiddeld. Er zijn ook geen bewegende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage.

Bij een windmolen ligt dat wel even anders. De mechaniek kan namelijk verslijten of stukgaan. Doen er zich geen ongelukken voor, dan kan de turbine wel 20 à 25 jaar lang meegaan.

Zie ook: 'Hoe kan ik investeren in de productie van groene energie?'

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.